De voordelen van het installeren van een laadpaal thuis
Heb je net een elektrische wagen gekocht of overweeg je er één te kopen? Dan zit je ongetwijfeld met heel wat vragen. Waar, wanneer en hoe zal ik mijn elektrische auto kunnen opladen? Heel simpel, er bestaan drie mogelijkheden: je kan je elektrische auto opladen door een laadpaal thuis te installeren, je kan gebruikmaken van de vele openbare oplaadpunten, of met een adapter je auto via een standaard stopcontact opladen.
In dit artikel tonen we je waarom het belangrijk is om de installatie van een eigen laadpaal bij je thuis te overwegen. Zuinig, ecologisch en comfortabel, het zijn slechts enkele van de vele voordelen.
Het opladen van je auto wordt goedkoper en milieuvriendelijker
Je elektrische auto thuis opladen zorgt er voor dat je de kosten per oplaadbeurt kan drukken. Een laadpaal maakt namelijk gebruik van dezelfde energiebron als die waarop je apparaten werken of waarmee je huis wordt verlicht.
Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van de prijsschommelingen van energieleveranciers die deze laadpalen leveren. Hoewel je in het begin het idee kan hebben dat je elektriciteitsfactuur stijgt, zal je na een jaar merken dat je eigenlijk kosten bespaart. Bovendien bespaar je ook op de ritten die je anders maakt naar een oplaadpunt.
Het opladen bij een openbaar station of met een adapterkabel duurt ongeveer 10 uur voor een volledige oplaadbeurt. Met een laadpaal thuis wordt die tijd teruggebracht tot ongeveer 4 uur. Dit hangt natuurlijk wel af van het oplaadapparaat dat je kiest. De toestellen verschillen in kwaliteit en laadsnelheid (snel of semi-snel).
Een ander voordeel is dat je je elektrische auto dus veel sneller kan opladen met een laadpunt thuis. Het wordt aangeraden om de batterij ook steeds volledig op te laden. Er zijn heel wat bestuurders die hun wagen maar drie vierde opladen omdat ze niet voldoende tijd hebben, maar let op! Dat kan de batterij van je elektrische wagen na verloop van tijd beschadigen. Zorg er dus voor dat je je elektrische auto op tijd aansluit op de laadpaal thuis en hem volledig laat opladen.
Je zorgt voor de veiligheid van je woning en je wagen
Een van de andere aspecten waar een thuislaadpaal voordeel biedt, is veiligheid. Conventionele stopcontacten zijn niet ontworpen om zo'n lange lading, van een apparaat dat enorm veel energie vraagt, te dragen. Een laadpaal beperkt het risico op oververhitting. Het laadstation is aangesloten op zijn eigen lijn en heeft zijn eigen stroomonderbreker en differentieelschakelaar. Dat vermindert het risico van oververhitting in vergelijking met standaard stopcontacten. Je kan ook een adapterkabel gebruiken om dit risico te beperken.
Als je toch voor een standaard stopcontact kiest, raden we je aan om dit soort oplaadbeurten af te wisselen met een bezoekje aan een openbaar oplaadpunt.
Lees zeker ook ons artikel over elektrische overbelasting en hoe je dat kan vermijden.
Het feit dat je nergens heen hoeft om je elektrische auto op te laden, betekent dat je het risico op diefstal kan beperken. Belangrijk, vooral als het 10 uur duurt om de wagen volledig op te laden. Door thuis een laadpaal te hebben, vermijd je dit risico grotendeels. Informeer je dus voor de installatie van een oplaadpunt bij je thuis.
Waar moet je op letten voor de installatie van een laadpaal thuis?
Zoals hierboven vermeld, heeft de installatie van een oplaadpunt vele voordelen voor je woning zelf en je elektriciteitsverbruik. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten, voor je aan de installatie van een laadpaal begint.
- Controleer of het netwerk geschikt is: je hebt een 400V driefasige aansluiting met nulleider nodig. In Brussel, bijvoorbeeld, zijn de aansluitingen meestal eenfasig (230V) zonder nulleider. Het is mogelijk om je aansluiting aan te passen naar driefasig en dan een spaartransformator te gebruiken om 400V te bereiken.
- Kies voor een snellader of een semi-snellader: beide types bieden verschillende laadsnelheden. Vergeet niet dat je batterij langer meegaat als je hem helemaal oplaadt.
- Schat je energiebehoeften correct in: voor je thuis een laadpaal installeert, moet je ervoor zorgen dat je naast de energiebehoeften van je wagen, ook die van je woning kan dekken.
Het is belangrijk dat je van tevoren goed nagaat hoeveel kracht de laadpaal nodig zal hebben én aan welke normen je woning dus moet voldoen. Onze professionele elektriciens kunnen je helpen bij je keuze en bij de installatie.
Heb je specifieke vragen over het plaatsen van een laadpaal bij je thuis of wens je een gratis offerte? Neem dan contact met SoSimply! Ons team van experten staat klaar om je persoonlijk te begeleiden bij jouw volgende project.