Kortsluiting: hoe ontstaat het en hoe voorkom je het?
Een kortsluiting in huis is iets dat je beter vermijdt, vooral door de risico’s en gevolgen dat het met zich meebrengt. Naast het uitvallen van alle elektriciteit in huis, kan een kortsluiting ook brand veroorzaken. In dit artikel gaan we over de voornaamste oorzaken van een kortsluiting en hoe je dit het best voorkomt.
Wat is een kortsluiting?
Bij een normale elektrische installatie heb je altijd een configuratie van één draad waar de stroom in toekomt, een elektrisch toestel (radio, computer, vaatwasser,…) en een tweede draad van waaruit de stroom vertrekt. Er gebeurt een kortsluiting wanneer er een rechtstreeks contact is tussen de binnenkant van twee elektrische draden en er dus geen weerstand meer is.
De naam ‘kortsluiting’ zegt het zelf: de stroom kan rechtstreeks tussen de twee draden springen en neemt een kortere weg zonder door het toestel te lopen en weerstand te ondervinden. Het resultaat? Je apparaat of de elektriciteit in huis zal niet meer werken. De enorme stroomsterkte die ontstaat, zorgt ook voor een verhitting van de draad, waardoor het isolatiemateriaal kan smelten of in brand kan vliegen.
Een kortsluiting kan gebeuren in een elektrisch apparaat, maar ook in de elektrische kabels die door je huis lopen. Als de kortsluiting gebeurt in een elektrisch apparaat, kan je dit uit het stopcontact halen en de gesprongen zekering in de meterkast vervangen. Wanneer de kortsluiting gebeurt door een direct contact tussen twee elektriciteitskabels in huis, contacteer je beter een erkende elektricien om het probleem op te lossen.
Beschadigde kabels en oude apparaten
De meest voorkomende oorzaak van een kortsluiting zijn beschadigde elektriciteitskabels, waar de binnenkant van de kabel volledig blootligt en het isolatiemateriaal is weggesleten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er vaak scherpe voorwerpen tegen de elektriciteitskabel prikken of schuren of wanneer de elektriciteitskabels slecht onderhouden zijn.
In het geval van elektriciteitskabels doorheen je huis, kan je ook te maken krijgen met versmolten elektriciteitskabels. Dit kan gebeuren wanneer de kabels op de verkeerde manier en te dicht in de buurt van elkaar aangelegd zijn. Door de warmte die deze kabels genereren, kunnen ze dan met elkaar versmelten en zal de binnenkant van de ene kabel in contact komen met de binnenkant van de andere, met een kortsluiting als gevolg.
Een tweede oorzaak van kortsluiting kan het gebruik van oude apparaten zijn. Apparaten die al jaren niet meer onderhouden zijn, zoals een oud koffiezetapparaat bijvoorbeeld, hebben vaak last van versleten kabels en vocht, de ideale elementen om een kortsluiting te veroorzaken.
Een kortsluiting voorkomen
Het is dus belangrijk om altijd na te kijken of de elektrische kabels van je apparaten goed geïsoleerd zijn, en dit vooral bij oude apparaten. Maak geen gebruik van apparaten waar de kabels beschadigd zijn en je de binnenkant van de kabel kan zien.
Zorg er ook voor dat je elektriciteitskabels en draden minder last hebben van slijtage. Als je een stekker uit het stopcontact wilt halen, houd hem dan bijvoorbeeld altijd vast aan de stekker zelf, en trek niet aan de kabel. Leg geen kabels onder deuren of tapijten, want dan kan de kabel sneller slijten en gemakkelijker oververhit geraken.
Last van een kortsluiting en geen idee wat de oorzaak is? Hulp nodig met je elektriciteitskabels? Onze elektriciens zijn er om je te helpen. Bekijk wat we voor jou kunnen doen of neem contact met ons op voor een SoSimply-oplossing op maat.