Welke verschillende soorten daken bestaan er?
Het dak is een onmisbaar onderdeel van een woning. Het zorgt voor de juiste afdichting en isolatie van een gebouw en heeft een belangrijke invloed op het comfort en welzijn van de bewoners. Er bestaan verschillende technieken voor en vormen van dakconstructies, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. Ontdek in dit artikel alle details rond de verschillende daktypes.
3 verschillende daksoorten
We onderscheiden drie verschillende hoofdcategorieën van daken: hellende daken, platte daken en ronde daken.
Hellende daken
Een hellend dak is de meest voorkomende en populaire dakvorm in België. Het belangrijkste voordeel bij dit soort dak is dat het zorgt voor een snelle en efficiënte afvloeiing van regenwater en sneeuw. Het is dankzij deze eigenschap dat de meeste huizen in België over een hellend dak beschikken. Bovendien is dit daktype over het algemeen goedkoper en is het een dakconstructie die gemakkelijk aan te passen is aan verschillende soorten dakbedekking en afwerking, zoals terracotta, riet, lei en lood- en zinkwerken. Er bestaan daarnaast ook verschillende soorten hellende daken:
- Het zadeldak
Het zadeldak is de meest voorkomende vorm van een hellend dak. Het bestaat uit twee zijden die een omgekeerde “V” vormen. Dit dak heeft als grote voordeel dat het gemakkelijk te bouwen is en aan te passen is aan de vorm van de woning.
Het wolfsdak is een variant op het zadeldak. In plaats van een puntig uiteinde aan de korte kanten van het dak, beschikt dit daktype over twee afgeschuinde driehoekige vlakken, ook wel “wolfseinden” genoemd. Dit zorgt voor een iets meer verfijnd dak.
- Het tentdak (ook puntdak of piramidedak genoemd)
Het tentdak is een meer ingewikkelde vorm van een hellend dak, omdat het uit vier dakvlakken bestaat die samenkomen in één punt. Dit daktype is bijzonder geschikt als je in een winderig gebied woont. Let wel op, de bouwkosten voor dit soort dak zijn aanzienlijk hoger dan die voor een zadeldak of tweezijdig dak.
Daarnaast heb je ook nog het schilddak. Net zoals het tentdak, bestaat dit daktype uit vier verschillende vlakken. Maar waar bij het tentdak alle vlakken uit driehoeken bestaan, heeft het schilddak aan de kortere zijden een driehoekige vorm en aan de langere zijden een trapeziumvorm. Het is even goed bestand tegen windstoten en wordt voornamelijk aangeraden bij vrijstaande woningen op het platteland.
- Het lessenaarsdak
Net zoals een lessenaar op school, is dit daktype opgebouwd uit één hellend vlak dat de woning volledig bedekt. Dit is de eenvoudigste vorm van een hellend dak en past bij zowel een moderne als traditionele woning.
- Het mansardedak
Het mansardedak, ontworpen door architect François Mansart, heeft net zoals het zadeldak twee vlakken die samenkomen in de nok. Het onderste gedeelte van de dakzijden knikt echter naar beneden, en zijn steiler dan het bovenste gedeelte. Hierdoor staat dit dak ook wel bekend onder de naam “gebroken dak”. Met dit dak geniet je van meer ruimte onder het dak en op zolder, maar houd er wel rekening mee dat de prijs ook hoger ligt dan een gewoon zadeldak.
Platte daken
Platte daken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze worden steeds meer gewaardeerd omdat ze de mogelijkheid bieden om een extra leefbare ruimte buiten te creëren. Ze kunnen zo ontworpen worden zodat je een dakterras of zelfs hangende tuin op je dak kan creëren. Bovendien zorgt het ontbreken van een helling ervoor dat je veel meer binnenruimte bespaart. De zolder is niet belemmerd door een hellend dak en kan als een volwaardige leefruimte worden gebruikt.
Kies je voor dit type dak, dan moet je er wel rekening mee houden dat de afvoer van regenwater ingewikkelder zal zijn dan bij een hellend dak. Bij dit soort dak is het daarom belangrijk dat de waterdichting van het plat dak regelmatig wordt gecontroleerd.
Ronde daken
Het gebruik van een rond dak is nog niet wijdverspreid, maar de interesse bij de huiseigenaren groeit. Deze daken spreken veel fans aan dankzij het innovatieve en originele ontwerp, dat een bepaald esthetisch aspect aan de woning geeft. Bovendien maakt de kromming van het dak, het net zoals bij een plat dak mogelijk om de zolder als extra leefruimte te gebruiken. Merk hierbij ook op dat de thermische kwaliteiten van een rond dak zeer goed zijn. Opgemerkt moet ook worden dat de thermische prestaties van een afgerond dak uitstekend zijn. Het blootgestelde oppervlak is namelijk minder groot dan bij een hellend dak en genereert daardoor op natuurlijke wijze minder warmteverlies.
Wil je het dak van jouw woning renoveren? Of ben je op zoek naar welk soort dak het beste is voor jouw nieuwbouwproject? Ontdek wat onze professionele dakwerkers voor jou kunnen doen en neem contact met ons op voor een oplossing die aan jouw wensen voldoet.