Onze tips voor het restaureren van een oud houten meubelstuk
Heb je een houten meubelstuk overgenomen van familie die geen idee hadden wat ermee te doen? Of heb je op een rommelmarkt een prachtige houten dressing of kast op de kop getikt die een nieuw leven verdient? We geven je een aantal tips om deze houten meubels te restaureren en herstellen, zodat ze er terug als nieuw uitzien.
6 stappen om een houten meubelstuk te herstellen
Het doel bij de restauratie van oude houten meubels is om de glans en het oorspronkelijke uiterlijk van deze meubelstukken te herstellen. Om het beste resultaat te verkrijgen, zijn er een aantal fases die je zal moeten doorlopen. We leggen je deze fases stap voor stap uit:
- Allereerst begin je best met het uiteen halen van het meubelstuk: verwijder laden, deuren, handgrepen, … Zo kan je gemakkelijker aan alle zichtbare en onzichtbare hoekjes en kantjes van elk onderdeel aan. Creëer een duidelijk overzicht van alle elementen en aarzel niet om lades en kleine onderdelen te nummeren, zodat ze daarna gemakkelijk terug op de juiste plaats gemonteerd kunnen worden.
- Schuur of strip je houten meubels van alle vernis en verflagen. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor deze fase. Schuren is zeker mogelijk, maar hou er ook rekening mee dat er meer doeltreffende meubelstrippers zijn, speciaal ontworpen om was of vernis te verwijderen. Wil je een schilder laag wegkrijgen, dan, volstaat een eenvoudig schuurbeurt sowieso niet. Je brengt dan best na het schuren een verfstripper aan. Een thermische stripper kan hier ook zeer doeltreffend en efficiënt zijn om de verf snel te verwijderen.
- Behandel het hout tegen parasieten. Voorkom dat je houten meubels afzien van parasieten of schimmels door de juiste behandeling en bescherming. Er zijn verschillende producten op de markt om zowel preventief als behandelend te gebruiken. Zelfs als je houten meubelstuk er op dit moment goed uitziet, is het een goede gewoonte om het om de zoveel tijd te behandelen met een beschermend houtmiddel.
- Vul mogelijke gaten op en repareer scheuren. Zodra het houten meubelstuk gestript en behandeld is, kan je overgaan naar het herstellen van kleine mankementen. Het gebruiken van houtpulp is meestal voldoende om kleine gaatjes te dichten. Voor het repareren van grotere schade kan je een stopverf van polyesterhars of een verharder gebruiken. Vergeet niet om na deze herstellingen het meubelstuk nog eens te schuren, zodat de pas herstelde delen versmelten met het oppervlak en je een meubelstuk zonder enige onregelmatigheden hebt.
- Daarna is het tijd voor het versieren en de afwerking. Afhankelijk van de uitstraling en je interieurstijl, kan je kiezen voor het aanbrengen van vernis voor een specifieke finish en een meer natuurlijke uitstraling, of verf voor een kleurrijk resultaat. Je kan ook je meubelstuk volledig aanpassen aan jouw stijl en er een uniek stuk van maken, met onze tips voor het vernieuwen en decoreren van je houten meubels.
- Heb je jouw houten meubelstuk geverfd of versierd naar wens? Vergeet dan niet om een afwerkingsproduct aan te brengen om je meubelstuk te beschermen tegen slijtage. Vernis, wax of olie, er zijn veel verschillende producten die je kan gebruiken. Kies op basis van de techniek die je in de vorige stap hebt gebruikt voor de juiste afwerking. Aarzel niet om advies te vragen in de winkel of aan een professionele schrijnwerker.
Hulp nodig bij het herstellen van je houten meubels ?
Je bent niet echt een DIY’er of wilt de herstelling van je geliefde houten meubels liever toevertrouwen aan een specialist? Onze professionele klusjesdienst en schrijnwerkers staan klaar om je te helpen bij elk project. Neem contact op met onze teams voor een gepersonaliseerde offerte of om meer informatie te krijgen.