Wat is het verschil tussen buitenverf en binnenverf?
Heb je nog een restje buitenverf liggen dat ook in je woonkamer goed tot z'n recht zou komen? Niet zo snel: er is een reden waarom je buitenverf beter niet als binnenverf gebruikt. Je gezondheid zal je dankbaar zijn! Ontdek de voornaamste verschillen tussen beide soorten verf en kies voortaan altijd de juiste verf uit.
Waarom mag ik buitenverf niet als binnenverf gebruiken?
De bestanddelen van buitenverf en binnenverf zijn heel verschillend. Houtwerk en buitenmuren krijgen immers met verschillende weersomstandigheden te maken. De coating moet bestand zijn tegen zonnestralen, regen, vocht, hagel, enzovoort, zonder af te bladderen of te verkleuren. Daarom bevatten de meeste soorten buitenverf chemische toevoegingen, pesticiden en vluchtige, organische stoffen (VOS). Deze bestanddelen geven gassen of dampen af die schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom gebruik je buitenverf beter niet als binnenverf.
Binnenverf moet dan weer afwasbaar zijn en bestand zijn tegen slijtage door dagelijks gebruik. Deze verf moet ook in verschillende ruimtes gebruikt kunnen worden (je badkamer, keuken, ...) en mag geen impact hebben op je gezondheid. Houd er verder rekening mee dat je, zoals je kan lezen in ons artikel over het schilderen van je gevel, bij buitenverf uit minder kleuren kan kiezen dan bij binnenverf. Dat geldt ook voor de afwerking. Je kan dus beter meteen het meest geschikte product gebruiken!
Zijn er verfsoorten die minder schadelijk zijn voor mij en het milieu?
Sommige verfsoorten bevatten minder schadelijke stoffen. Dat is het geval bij een natuurlijke verf. Deze verf bevat doorgaans geen chemische toevoegingen, maar wel bestanddelen van natuurlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan:
- plantaardige oliën of bijenwas als bindmiddel
- plantaardige of minerale pigmenten
- balsamterpentijn of citrusdestillaten als oplosmiddel
- water in de plaats van een solvent
Wat als ik geen natuurlijke verf ter beschikking heb?
Als je geen natuurlijke verf kan gebruiken, kies je best voor watergedragen verf in plaats van verfsoorten op terpentinebasis. Die laatste zijn namelijk grotendeels gebaseerd op giftige stoffen uit de petrochemische industrie. Daar kan je dus beter van wegblijven. Watergedragen verf is een veiligere keuze, omdat deze verf voornamelijk water gebruikt als oplosmiddel. Bovendien heeft de verf een minder sterke geur. Weet wel dat deze verfsoorten nog steeds andere solventen dan water kunnen bevatten, evenals metaalpigmenten en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
Je hebt nu alle nodige info om de juiste verfkeuze te maken en je gezondheid niet te schaden door je buitenverf ook binnenshuis te gebruiken. Welke verf je ook kiest, zorg er altijd voor dat je de ruimte goed ventileert wanneer je binnen aan het schilderen gaat. Neem bovendien de instructies van de verf door voor je eraan begint en lees zeker onze tips om je muren voor te bereiden.
Heb je geen tijd of weinig zin om te schilderen? Neem dan contact op met ons team. Onze professionele schilders staan voor je klaar!