Verschillende soorten verwarmingsketels: een handig overzicht
Hoog tijd om jouw cv-ketel te vervangen, maar geen idee welke je het best kiest? Geen probleem, wij zetten de verschillende soorten verwarmingsketels voor je op een rijtje. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een biomassa- en een gasinstallatie? We leggen je alles uit. Cv-ketels worden gebruikt voor de verwarming van het huis en het water. Dit zijn hun specifieke kenmerken en waar je op moet letten voordat je een keuze maakt.
Verschillende soorten hoogrendementsketels
Lagetemperatuurketel
Deze verwarmingsketel wordt aangedreven door aardgas of stookolie. Ondanks dat ze werken met een lagere watertemperatuur (40-50 ° in plaats van 90 °), zijn hun prestaties optimaal. Er wordt gezegd dat ze een hoog rendement hebben, omdat je er net zoveel mee kan verwarmen als conventionele versies, terwijl je minder verbruikt. Ze kunnen worden aangesloten op alle soorten installaties, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
Condensatieketel
Dit is de meest moderne installatie. Deze zet de waterdamp van de verbrandingsgassen om in warmte. Aandrijving gebeurt op aardolie of aardgas. Op lange termijn zal een condensatieketel je geld besparen. Hij onttrekt namelijk meer warmte en verbruikt minder energie dan oudere modellen. Daartegenover staat natuurlijk wel een duurdere prijs.
Soorten verwarmingsketels per energiebron
Biomassaketel
Dit type cv-ketel wordt vooral gebruikt in woningen aan de rand van steden. Het wordt meestal gevoed met hout of bijproducten. Dat kunnen pellets of houtsnippers zijn, maar ook onbehandelde resten van houtafval. Het is dus een hernieuwbare energiebron.
Onthoud wel dat dit type installatie langer nodig heeft om op te warmen en meer ruimte vraagt. De aankoopkosten zijn hoog, maar het Waalse Gewest biedt een premie voor particulieren. De energieprijs is bovendien aan de lagere kant, aangezien houtverwarming de helft goedkoper is dan elektriciteit.
Mazoutketel
Een ketel op mazout verwarmt het water door energie te produceren uit stookolie. De belangrijkste voordelen van deze installatie zijn een lange levensduur en autonomie van het netwerk. Inderdaad, er is geen verbinding nodig. Er is wel voldoende ruimte vereist voor de tank, waarin de stookolie zal worden opgeslagen. De aankoopprijs zal hoger zijn, maar dat geldt ook voor de levensduur! Mazoutketels garanderen een levensduur van ongeveer 30 jaar. Belangrijk om te weten is ook dat het onderhoud jaarlijks uitgevoerd dient te worden door een erkend verwarmingsmonteur.
Ketel op gas
In termen van energie-efficiëntie is een gasketel het meest winstgevend. Water en radiatoren worden supersnel opgewarmd. Daarom is het ook het meest gebruikte type verwarmingsinstallatie. De nieuwste modellen verbruiken minder energie, perfect om je verbruik beter te beheersen. Het onderhoud moet om de twee of drie jaar worden uitgevoerd door een gecertificeerde verwarmingsmonteur. Als je meer wil weten over het onderhoud van jouw verwarming, bezoek dan onze pagina over ketelonderhoud.
Elektrische verwarmingsketel
Deze verwarming wordt doorgaans als minder interessant beschouwd, omdat het zeer veel energie verbruikt. Bij een elektrische cv-ketel wordt water opgewarmd door middel van elektrische weerstanden. Dit is een alternatief dat je kan overwegen wanneer jouw woning eerder klein is of niet op het gasnet is aangesloten. Deze optie wordt het best overwogen voor een tijdelijke installatie.
Het juiste type verwarmingsketel kiezen: prijs en vermogen
De aankoopprijs varieert naargelang het prestatieniveau dat je kiest. Aarzel niet om een SoSimply verwarmingsexpert te raadplegen om je te helpen het nodige vermogen voor jouw woning te berekenen. Jouw energiebehoefte zal sterk afhangen van het type huis waarin je woont. Als je cv-ketel te laag staat, zal hij overwerken en hierdoor zal je verbruik stijgen. En één die te krachtig is, zal efficiënter zijn, maar duurder in aankoop.
Je kan steeds contact opnemen met SoSimply voor een offerte of als je vragen hebt. Of het nu gaat om de installatie, de reparatie of het onderhoud van jouw verwarmingsketel, wij kunnen je met raad en daad bijstaan.