Hoe zorg je ervoor dat je installaties de elektrische keuring doorstaan?
Dit is meestal een vraag die je jezelf pas stelt als je ermee geconfronteerd wordt. Als je hebt besloten om je elektriciteitsnet te moderniseren of als je van plan bent je huis te verkopen, is het van essentieel belang dat je woning de elektrische keuring met glans doorstaat.
Aan welke normen moet je woning voldoen? Wie kan je helpen ervoor te zorgen dat je woning aan de normen voldoet? Hoeveel kost het? Wij loodsen je door deze tijdrovende en ingewikkelde administratieve procedures.
Elektrische keuring: aan welke normen moeten je installaties voldoen?
De normen voor elektrische installaties in België, zijn in die loop van de jaren al meermaals veranderd. De elektriciteitskeuring is dus een manier om ervoor te zorgen dat je woning aan deze regels voldoet, vooral als deze zijn gewijzigd sinds je huis werd gebouwd. In België heet dit reglement AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Het bevat een reeks voorschriften die van toepassing zijn op elektrische installaties in woningen en bedrijven.
Om de veiligheid van mensen, huisdieren en voorwerpen te garanderen, is een elektrische keuring van installaties bij wet verplicht in België. Een gebrekkige of defecte elektrische installatie kan namelijk ernstige gevolgen, zoals bijvoorbeeld brand, hebben.
Wanneer moet je je installaties laten keuren?
Een keuring is wettelijk verplicht in de volgende gevallen:
- Voor je een nieuw geïnstalleerd elektrisch systeem op het netwerk aansluit, moet een erkende elektricien nagaan of het systeem conform de wettelijke normen is. Vervolgens geeft hij een document af dat "certificaat van elektrische overeenstemming" wordt genoemd.
- Dit certificaat is 25 jaar geldig. Na deze periode is dus een nieuwe elektrische keuring vereist.
- Als je werkzaamheden uitvoert die leiden tot een toename van het elektrisch vermogen of wanneer een bestaande elektrische installatie wordt uitgebreid, moet je een keuring laten uitvoeren
- Wanneer je een woning koopt, is het mogelijk dat de gekochte woning niet voldoet aan de elektriciteitsnormen. Als koper heb je 18 maanden de tijd om de nodige werkzaamheden uit te voeren om de woning in overeenstemming te brengen met de voorschriften. De verkoper van zijn kant moet een certificaat van overeenstemming van de elektrische installaties voorleggen, waarin al dan niet de keuring van het goed wordt bevestigd.
- Dezelfde verplichting geldt in geval van de bouw of renovatie van een woning.
Wie mag deze keuring uitvoeren en welke documenten heb je nodig?
Je weet nu dat je in bepaalde gevallen verplicht bent om een elektrische keuring uit te voeren. De vraag rest enkel nog hoe je dit moet doen en door wie?
Er bestaat een lijst van erkende instanties die een certificaat van elektrische overeenstemming mogen afgeven. Zoek uit of er één beschikbaar is dicht bij je in de buurt. Dit is geen taakje waar je licht mag overgaan. Het moet worden uitgevoerd door een erkende elektricien.
Voor de controle moet je verschillende documenten aan de controle-instantie overhandigen:
- De EAN-code: dit is je verbindingsadres. Het bestaat uit 18 cijfers en dient als identificatie voor het elektrische netwerk.
- Het elektrisch plan van je installatie: dit illustreert de elektrische installatie en is een hulpmiddel voor de elektricien.
- Het situatieschema: hierin worden de verschillende elementen van de installatie aangegeven (soorten leidingen, schakelaars, stopcontacten, lichtpunten, aansluitdozen).
Wat wordt beschouwd als een inbreuk op de elektriciteitsnormen?
Het gaat om defecten en gebreken die bij de keuring als problematisch worden beschouwd. Deze moeten hoe dan ook worden hersteld voor het verkrijgen van het certificaat, om problemen te voorkomen en een veilige woonomgeving te garanderen. Enkele mogelijke inbreuken zijn:
- Slecht geïsoleerde geleiders: dit kan leiden tot storingen of zelfs brand.
- Ontbreken van een differentiële stroomonderbreker: dit verhoogt mogelijks het risico op een elektrische overbelasting.
- Afwezigheid van een aarding: deze is verplicht voor alle elektrische installaties die na 30 september 1981 zijn geïnstalleerd.
- Ontbreken van een situatieschema: nuttig voor elektriciens om een eventuele fout in de installatie sneller te begrijpen en te vinden. Indien je er geen hebt, kan je een elektricien vragen om een tekening te maken van je elektrische installatie.
De kosten van een elektrische keuring variëren en zijn afhankelijk van de omvang van je elektrische installatie, de ouderdom ervan en de eventuele reparaties die nodig zijn om te voldoen aan de wettelijke normen.
Een keuring vereist de nodige tijd en expertise. Twijfel zeker niet om contact op te nemen met onze SoSimply elektriciens. Zij kunnen een elektriciteitskeuring uitvoeren en indien nodig de vereiste herstellingen doen. Zo ben je verzekerd dat je elektrische installaties conform de wettelijke normen zijn en kan je met een gerust hart in je woning leven.
Je kan telefonisch of online contact met ons opnemen voor persoonlijk advies en/of een gratis offerte.