Vloerverwarming en een houten vloer: vrienden of vijanden?
Wil je genieten van warmte en sfeer in je interieur met een houten vloer, én dit combineren met alle voordelen van vloerverwarming? Het kan, maar je moet dan wel op een aantal dingen letten. Zo is niet elk soort parket geschikt voor vloerverwarming en zijn er ook een aantal aandachtspunten bij de installatie.
Welk parket kies je best?
Ben je van plan om vloerverwarming te installeren, dan is het altijd belangrijk om na te denken over je vloerbedekking. De thermische eigenschappen van het vloermateriaal zullen namelijk bepalen hoe goed de warmteoverdracht van de vloerverwarming naar de rest van de ruimte gebeurt. Er zijn twee elementen van belang om ervoor te zorgen dat je het juiste parket kiest bij vloerverwarming: de warmteweerstand en de stabiliteit van het hout.
Het is belangrijk dat het parket een zo laag mogelijke warmteweerstand heeft. Dit wil zeggen dat het parket niet te isolerend mag zijn en de warmte van de vloerverwarming goed moet geleiden naar de rest van de ruimte toe. Daarom is het beter om voor dun, gelijmd parket te kiezen, zoals mozaïekparket, lamelparket of parket met meerdere lagen.
Daarnaast moet het hout stabiel zijn. Hout is immers gevoelig aan vocht. Het krimpt als de lucht droger is en zet uit als het vochtiger is. Bij het kiezen van het juiste parket, is het belangrijk om voor een houtsoort te kiezen die niet te veel uitzet en krimpt, zodat er minder kans bestaat dat je parket scheurt of kromtrekt.
Voor welke houtsoorten kies je dan best? Een ervaren schrijnwerker geeft je het beste advies voor jouw situatie, maar we zetten je graag al op de juiste weg.
Geschikte houtsoorten voor vloerverwarming:
- Eiken
- Kambala
- Afzelia
- Merbau
- Padoek
- Wenge
Waar moet je op letten bij de plaatsing van parket op vloerverwarming?
Zoals hierboven al vermeld, is het bij vloerverwarming het beste dat de parketdelen worden verlijmd op de ondergrond. Zo heb je bijna geen last van ongewenste luchtruimtes onder het parket. De vloerverwarming kan dus ongehinderd warmte afgeven aan de vloer. Bij het verlijmen is het wel van belang om de juiste lijm, geschikt voor vloerverwarming, te gebruiken.
Ben je bijvoorbeeld verplicht om in je appartement een ondervloer te hebben? Dan is het ook mogelijk om het parket zwevend boven je vloerverwarming te laten plaatsen. Het rendement van je vloerverwarming zal dan wel iets minder zijn dan bij gelijmd parket.
Heb je alles in huis om te beginnen aan het leggen van je parket? Wacht dan nog even. Leg de parketplanken uitgespreid over de ruimte waarin ze zullen gelegd worden en laat ze voor een aantal dagen rusten. Het is immers belangrijk om de plankdelen te laten acclimatiseren aan binnentemperaturen tussen de 10°C en 20°C. Zo voorkom je dat de planken krimpen of uitzetten tijdens het leggen van het parket. Schakel om deze reden ook de vloerverwarming tijden het leggen van het parket uit.
Ben je van plan om een vloerverwarming onder parketvloer te plaatsen? De professionals van SoSimply staan voor je klaar. Wij bezorgen oplossingen op maat en zorgen voor een feilloze installatie bij je thuis. Bekijk wat onze schrijnwerkers en chauffagisten voor jou kunnen doen en neem contact met ons op.