Waarom lekt je kraan?
Last van een lekkende kraan? Het is een probleem dat je best zo snel mogelijk oplost. Naast het feit dat je het continue moet opkuisen, kost een lekkende kraan je ook meer water, soms wel tot een halve liter per uur. Lekt het warm water, dan kost het je ook nog eens extra energie. Voordat je begint met je lekkende kraan te repareren, loont het om eerst de oorzaak te vinden. Zo doe je geen dubbel werk en weet je precies waar het lek vandaan komt.
Kapot kraanleertje
Heb je last van een lekkende kraan waarbij het water uit de tuit lekt? Dan kan het probleem bij het kraanleertje liggen. Klassieke kraan werken met dit onderdeel, dat ook wel een rubbertje, ring of schijfje wordt genoemd. Wanneer je de kraan opendraait, komt het leertje los uit zijn zitting en zorgt het ervoor dat water door de kraan naar buiten kan stromen. Schroef je de kraan terug dicht, dan sluit het kraanleertje de watertoevoer af.
Is het kraanleertje versleten of kapot, dan ontstaat er dus logischerwijs de mogelijkheid dat de watertoevoer niet volledig afgesloten is, met een lekkende kraan als gevolg. De oplossing ligt in dit geval voor de hand: het kraanleertje vervangen.
Keramische schijven
Moderne kranen worden steeds vaker uitgerust met een afslutingsmechanisme gebaseerd op keramische schijven, in plaats van een kraanleertje. Eén van de schijven zit vast, de andere is beweegbaar. Met het open- of toedraaien van de kraan kunnen de openingen die in de schijven weg of naar elkaar gedraaid worden en zo water doorlaten of niet. De schijven zijn hard en glad afgewerkt. Ze gaan hierdoor veel langer mee dan een kraanleertje en verkleinen het risico op een lekkende of druppelende kraan.
Zijn de keramische schijven van je kraan toch beschadigd? Dan moet het bovenste gedeelte van het binnenwerk van de kraan vervangen worden. In tegenstelling tot een kraan met een kraanleertje, is het hier iets moeilijker om de onderdelen te repareren of vervangen. Je laat dit werk dan ook beter over aan een erkende loodgieter.
Lek aan het kraan handvat
Naast een lek waarbij het water uit de tuit van de kraan komt, kan het ook gebeuren dat je een lek hebt aan het handvat van de kraan. Meestal ligt de oorzaak hier bij de afdichting ter hoogte van de handgreep. Deze afdichting wordt verzekerd door een pakkingring die druk uitoefent op een vezelring. Bij een lekkend kraanhandvat, kan het zijn dat de pakkingring los is gekomen of dat de vezelring vervangen moet worden.
Verkalking
Naast oorzaken zoals kapotte onderdelen, is er nog een ander probleem dat voor een lekkende kraan kan zorgen: verkalking. Dit komt vooral voor bij kranen die veel warm water gebruiken, zoals bijvoorbeeld mengkranen in de badkamer. De kraankop of het binnengedeelte van de kraan worden aangetast door de kalk in het water en werken hierdoor niet meer goed. De beste oplossing hier, is de kalkaanslag op de kraanonderdelen verwijderen. Hoe langer je hiermee wacht, hoe erger de verkalking wordt en hoe minder goed je kraan zal werken.
Zit je met een lekkende kraan? Ontdek hoe je jouw kraan kan repareren of bekijk wat onze professionele loodgieters voor jou kunnen doen. Neem contact met ons op voor een oplossing die aan jouw behoeften voldoet.