Hoe bereid je het schilderen van binnenruimtes voor?
Wil je jouw woning opfrissen met een nieuw kleurtje op de muren, of sta je klaar de eerste laag verf in je nieuwbouw aan te brengen? Voordat je de verfkwast in de aanslag neemt, denk je best even na of je de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Zo kan je veel narigheid voorkomen tijdens het schilderen én zorg je ervoor dat je schilderwerk langer meegaat.
Begin met een egaal oppervlak
Ben je bezig met een renovatie van je woning en staat ook het verven van de binnenmuren op de planning? Kijk dan even na of er geen putjes, krassen of andere beschadigingen op de muur zijn. Om ervoor te zorgen dat die nieuwe laag verf volledig tot zijn recht komt, herstel je best alle oneffenheden die je vindt.
Er zijn verschillende oplossingen om beschadigingen op een binnenmuur op te lossen, afhankelijk van de soort ondergrond en beschadiging. Heb je te maken met houtrot op een houten ondergrond bijvoorbeeld, dan moet dit verwijderd worden. Is de schade beperkt, dan kan het opgevuld worden met houtrotvuller. Is de schade al te ver gevorderd, dan vervang je beter het hout.
Heb je daarentegen te maken met een ondergrond van stucwerk, dan moet je rekening houden met de structuur. Er bestaan verschillende soorten plamuur die gaten in stucwerk kunnen opvullen. De herstelling van stucwerk moet echter wel op de juiste manier gebeuren, anders zal je het blijven zien.
Ben je klaar met het herstellen van de ondergrond? Dan is het tijd om het oppervlak af te schuren om voor een egale afwerking te zorgen. Vooral bij het schilderen op een houten ondergrond, is het belangrijk om vooraf alles te schuren. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak kan je dit met een machine of met de hand doen.
Reinig en ontvet de binnenmuren
Voordat je begint met het schilderwerk, is het daarnaast ook belangrijk dat je met een proper oppervlak begint. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de verf zich niet goed hecht aan het oppervlak, gaat afbladeren of vlekken zal vertonen. Het reinigen en ontvetten van je binnenmuren (en plafond) is dus cruciaal.
Ga je schilderen op nieuw pleisterwerk of op pas geplaatste binnenmuren? Dan volstaat het om met een zachte borstel of vochtige doek over het oppervlak te gaan om het stof te verwijderen. Gaat het om een renovatie, dan besteed je best extra aandacht aan plaatsen zoals de keuken en de open haard. De kookdampen in de keuken zorgen meestal voor wat vetaanslag op de muren, en ook roetaanslaag bij een open haard wordt best gereinigd voor je begint te schilderen.
Wil je vetaanslag en roetresten wegkrijgen, of heb je te maken met sterk vervuilde binnenmuren? Dan kan je aan de slag gaan met een goede ontvetter, of maak je er zelf één. Meng een beetje ammoniak met water en ga hiermee aan de slag. Vermijd het gebruik van afwasmiddelen of allesreinigers. Deze producten laten een filmpje achter waardoor het schilderwerk niet goed zal pakken.
Verwijder of behoud de oude verflaag
Zit je met een oude verflaag op je binnenmuren? Het is niet altijd nodig om deze te verwijderen. Kijk goed na in welke staat de verflaag verkeerd. Zijn er blaasjes of scheurtjes aanwezig? Laat de verflaag los? Als het over een kleine beschadiging gaat, kan je dit nog gemakkelijk oplossen. Zijn de beschadigingen aanwezig op een groot oppervlak, dan is het echter beter om de verflaag te verwijderen.
Er bestaan verschillende manieren om een verflaag van een muur te verwijderen:
- Schuur de oude verflaag weg met een schuurmachine
- Los de oude verf op met een afbijtmiddel
- Laat de verflaag afbladderen via het gebruik van een verfafbrander of verfföhn
- Krab de loslatende verflaag weg met een verfkrabber
Plak het schilderoppervlak af
Is je schilderoppervlak klaar? Dan is het tijd om alles af te plakken en af te dekken dat niet geschilderd moet worden. Zo zorg je voor een net en afgelijnd resultaat en moet je niet bang zijn voor ongelukjes tijdens het schilderen. Je zal vlotter kunnen schilderen, zonder ergens voorzichtig omheen te moeten verven.
Bij het schilderen van je binnenmuren plak je daarom best elementen zoals de stopcontacten, de rand van het plafon, de vloerplinten en de scheidingslijn tussen twee kleurvlakken goed af. Je kan kiezen tussen verschillende soorten tape met verschillende breedtes, voor eenvoudige of meer precieze verfklussen.
Zorg ervoor dat je bij het afplakken van rechte stukken zoveel mogelijk werkt met lange stukken tape voor een strakker resultaat. Druk de tape ook goed aan op de ondergrond. Voor het afdekken van bepaalde objecten of oppervlakten (deuren, vloer of meubels) kan je afdekfolie gebruiken die je kan vastplakken met tape.
Werk met een grondverf
Voordat je begint met je propere afgeplakte binnenmuur in een nieuwe kleur te schilderen, is het belangrijk om grondverf aan te brengen. Deze onderlaag zal voor een mooier resultaat, zonder oneffenheden zorgen. Grondverf werkt ook als een bindend middel, waardoor de kleurverf beter zal hechten op het oppervlak
Let bij het gebruiken van grondverf op dat je voor de juiste soort kiest, die past bij het materiaal waarop je gaat verven. Bij een houten ondergrond zal grondverf er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle kleine oneffenheden opgevuld zijn. Bij stucwerk spreken we van een voorstrijkmiddel, dat ervoor zorgt dat je niet onnodig veel verf moet gebruiken om de muur te verzadigen en dat de verf niet door het stucwerk wordt opgezogen. Voor andere materialen zoals kunststof of metaal, werk je best met een primer die ervoor zorgt dat de verf zich kan hechten op het materiaal en er niet vanaf glijdt.
Ben je klaar met het afschuren, reinigen en afplakken van je binnenmuur? En heb je een grondlaag aangebracht? Dan kan je beginnen met schilderen! Ontdek ook onze tips voor het schilderen van je binnenmuren en geniet van een mooi resultaat.
Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in de expertise van een specialist voor jouw schilderproject? Bekijk welke schilderwerken wij jou kunnen aanbieden of contacteer ons voor meer informatie.