Onze tips voor het schilderen van je binnenmuren
Denk je eraan om de muren van je huis of appartement te (her)schilderen? Wist je dat 8 op 10 personen die bezig zijn met een renovatie, zelf het schilderwerk binnen doen? Ontdek dus onze tips om zonder problemen je muren te schilderen en vermijdt de meest voorkomende valkuilen.
Zorg voor de juiste hoeveelheid verf
Zet de juiste hoeveelheid verf klaar en zorg dat je genoeg verf ter beschikking hebt, voordat je begint met de schilderwerken. Want wat is meer frustrerend dan verf tekortkomen midden in het schilderen? Een tweede voordeel is dat je na het schilderen niet blijft zitten met halfvolle verfpotten. Denk dus goed na over hoeveel verf je juist nodig hebt.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet hoeveel verf je nodig hebt, moet je het schilderoppervlak berekenen. Meet de breedte van de muur en vermenigvuldig deze met de plafondhoogte. Als de te schilderen muur bijvoorbeeld 4 meter breed is en je plafondhoogte 2,2 meter bedraagt, is de te verven oppervlakte 8,8 m² (4 m x 2,2 m). Bekijk vervolgens het rendement op de verfpot. Dit staat beschreven als m² per liter en duidt aan hoeveel vierkante meter men met 1 liter kan schilderen (bijvoorbeeld: 10m2/liter). Vervolgens deel je de te schilderen oppervlakte (8,8m2) door het rendement van je verf: 8,8 / 10 = 0,88. In dit geval heb je dus iets minder dan 1 liter verf nodig om je muur te schilderen.
Als deze berekening je te ingewikkeld lijkt, aarzel dan niet om advies te vragen. Vergeet niet de afmetingen van het te schilderen oppervlak te vermelden en zorg dat je dit voor je winkelbezoek hebt gemeten en berekend.
Bescherm je werkplek
Als je ooit al zelf hebt geschilderd, weet je waarschijnlijk dat het omstoten van een verfpot snel gebeurd is en veel schade kan aanrichten. Daarom bescherm je best de omgeving waarin je van plan bent te schilderen, zodat je niet alles mee schildert. Hoe zorg je voor de beste bescherming? Maak ten eerste de kamer waarin je van plan bent te schilderen, zo veel mogelijk leeg. Als het niet mogelijk is om sommige meubels naar een andere ruimte te verplaatsen, plaats ze dan in het midden van de kamer en bedek ze met een beschermend dekzeil. Dek vervolgens de vloer af met een groot plastic zeil. Vergeet niet om het vast te maken aan de vloer met dubbelzijdige tape, anders kan je wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan.
Gebruik de juiste materialen
Om de schilderwerken goed uit te voeren, moet je voorzien zijn van de juiste tools en materialen. Het zou jammer zijn dat je in het midden van het schilderen moet stoppen, gewoon omdat je een bepaalde tool niet in huis hebt. Natuurlijk heb je verf en verfborstels nodig. Let bij het kiezen van je verfmateriaal op dat je borstels kiest die in elk hoekje kunnen geraken. Kies ook voor verfrollers in verschillende maten die geschikt zijn voor de verf die je gaat gebruiken. Maar dit zijn niet je enige tools! Vergeet niet om beschermende tape, een goede trapladder en white spirit klaar te zetten. Zo kan je gemakkelijk je muren afplakken, heb je geen problemen om de hoogste delen van je muur te schilderen en heb je een schoonmaakmiddel bij de hand.
Maak gebruik van een onderlaag
Het aanbrengen van de onderlaag, de eerste laag verf op de muur, is een belangrijke stap die je best niet over het hoofd ziet. Ga rustig aan de slag zonder je te haasten en vergeet deze stap niet. Deze eerste laag zorgt ervoor dat de volgende lagen verf beter aan de muur zullen blijven plakken en niet worden “opgedronken” door de muur. Bovendien zal het uiteindelijke resultaat veel egaler zijn.
Baken schilderzones af met plakband
Plakband of masking tape is een essentieel hulpmiddel voor tijdens de schilderwerken. Het beschermt deur- en raamlijsten, plinten en de grenzen tussen muren en plafonds. Door het oppervlak dat je wilt schilderen af te bakenen en de aangrenzende elementen te beschermen, verklein je de kans buiten de lijnen de schilderen.
Schilder in de juiste temperatuur
De kamertemperatuur is een aspect waar niet vaak aan wordt gedacht tijdens het schilderen. Nochtans zal de hitte of koelte in een kamer een impact hebben op het schilderresultaat. Als het te warm is, droogt de verf sneller. En omgekeerd, als het te koud is, zal de verf langer nat blijven. Ideaal is om je schilderwerken uit te voeren bij een omgevingstemperatuur tussen de 15 en 22 graden Celcius.
Verf met de juiste techniek
Staat al je materiaal klaar en is je werkplek volledig voorbereid? Dan is het tijd om te beginnen met schilderen. Pas op dat je de juiste verftechniek gebruikt, zodat je onregelmatigheden en druppels voorkomt.
Begin eerst met het schilderen van de hoeken en contouren van het oppervlak met een verfborstel. Ga dan verder met de verfroller en bedek telkens één vierkante meter van het oppervlak met verf. Verf eerst in horizontale stroken, zonder op de roller te duwen en gebruik daarna de verfroller verticaal, zonder opnieuw verf aan te brengen op de roller. Zo wordt de verf die eerst in horizontale stroken op de muur werd aangebracht, goed uitgespreid zonder strepen te veroorzaken. Let er dus op dat het geschilderde deel glad is en herhaal dezelfde techniek per vierkante meter voor de rest van de muur.
Vergeet niet je verfborstels schoon te maken
Schilderen kan een klus zijn die wel enkele dagen in beslag neemt. Wanneer je gedaan hebt met schilderen voor de dag, is het daarom belangrijk om je materiaal schoon te maken voor de volgende dag. Spoel de verfborstels uit en verwijder zoveel mogelijk alle verfresten. Laat ze vervolgens een nacht weken in een emmer water. Spoel ze de volgende dag nog een laatste keer af, droog ze af en hervat het schilderen.
Zit je nog met een aantal vragen of ben je geïnteresseerd in de expertise van een specialist voor jouw renovatieproject? Bekijk welke schilderwerken wij jou kunnen aanbieden of contacteer ons voor meer informatie.