Hoe een gaslek opsporen?
Een gaslek in huis wordt niet altijd opgemerkt en kan moeilijk terug te vinden zijn. Het kan echter voor ernstige gevolgen zoals ontploffing, brand of verstikking zorgen. Daarom is het belangrijk om een mogelijk gaslek ernstig te behandelen en het zo snel mogelijk op te sporen. Ontdek in dit artikel hoe je via een aantal praktische tips een mogelijk gaslek in je woning meteen kan detecteren.
Tips om zelf een gaslek te detecteren
Let op de gasgeur
De meest voorkomende en efficiënte manier om een gaslek te detecteren, is met je neus. Gas dat wordt gebruikt in woningen heeft immers een zeer herkenbare en specifieke geur. Aardgas (zowel arm als rijk) is een geurloze brandstof. Om ervoor te zorgen dat men een lek gemakkelijk via de reukzin kan detecteren, wordt er een zwavelgeur aan toegevoegd. Als je een geur ruikt wanneer je thuiskomt, is er een goede kans dat je een gaslek in je woning hebt.
Luister aandachtig
Ruik je geen specifieke geur, maar vermoed je toch dat er een gaslek is? Luister dan aandachtig voor ongewone geluiden. Gas creëert een fluitend of sissend geluid wanneer het ontsnapt uit een smalle opening. Spits je oren en kijk je gasleidingen na om te vinden waar het lek vandaan komt.
Inspecteer de gasleidingen
Na een gaslek te hebben opgemerkt dankzij de geur of het geluid, controleer je best de gasleidingen zelf. Denk je te hebben ontdekt waar het lek zich bevindt? Maak een zeepsop en smeer het op de verdachte leiding of koppeling. Bubbelt het schuim, dan heb je het gaslek gevonden.
Let op met het keukenfornuis
Wees voorzichtig en zet je gasfornuis niet op als je vermoedt dat er een gaslek is. De vlammen in je gasfornuis kunnen er ook op wijzen dat er een gaslek is. Als je in plaats van de gebruikelijke blauwe vlammen plots oranje vlammen ziet, betekent dit dat de verbranding zich niet volledig voltrekt en dat het gas zich in de omgevingslucht aan het verspreiden is.
Wat doe je bij twijfel?
Denk je dat je te maken hebt met een gaslek? Er zijn een aantal acties die je direct kan doen:
- Verlucht je woning
Open zoveel mogelijk alle ramen en deuren om de kamers te ventileren en het gas naar buiten te laten. Op deze manier verminder je de hoeveelheid gas die zich binnen in je huis bevindt, waardoor het risico op brand en explosie ook lager is.
- Sluit de toevoer van gas af
Draai onmiddellijk de hoofdkraan voor gas in je woning toe. Deze kraan bevindt zich meestal dicht bij de gasmeter. Door de gastoevoer stop te zetten, stop je ook het lek.
- Veroorzaak geen vonken of vlammen
Zorg ervoor dat je geen handelingen doet of apparaten aanzet die zelfs maar de geringste vonk of vlam kunnen creëren. Gebruik elektrische apparaten (zaklamp, schakelaar, enz.), huishoudelijke apparaten, of zelfs je telefoon of mobiele telefoon niet.
- Evacueer de woning
Nadat je de ramen en deuren hebt geopend en de gaskraan hebt toegedraaid, verlaat je best de woning. Woon je in een appartementsgebouw, dan stel je ook je buren op de hoogte.
- Waarschuw de netbeheerder
Zodra je buiten bent, bel je best de netbeheerder van aardgas voor jouw regio om het gaslek te melden.
Hieronder vind je de noodnummers, afhankelijk van de regio waarin je woont:
- Vlaanderen = Fluvius : 0800 65 065
- Brussel = Sibelga : 0800 19 400
- Wallonië = Ores : 0800 87 087
Zit je met een gaslek in je woning? Onze techniekers sporen deze snel voor je op. Ontdek alles over onze professionele lekdetectie of neem direct contact met ons op om met SoSimply een oplossing op maat te vinden!