Ben jij klaar voor de omschakeling naar rijk gas in België?
De termen “arm gas” en “rijk gas” klinken je misschien bekend in de oren. In België zijn we op dit moment immers bezig met de overstap van arm op rijk gas. Maar waarom doen we deze omschakeling juist, en hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw verwarmingssysteem er klaar voor is?
Arm vs. rijk gas
Op dit moment worden er twee verschillende soorten aardgas geleverd in België:
- Arm gas: Dit gas is laagcalorisch en wordt daarom ook wel eens L-gas genoemd. Het wordt geleverd uit Nederland.
- Rijk gas: Dit gas staat bekend als H-gas omdat het hoogcalorisch België kan rekenen op verschillende buitenlandse leveranciers voor dit gas, zoals Qatar, Rusland, Noorwegen, Het Verenigd Koninkrijk, Algerije en Duitsland.
Het is duidelijk dat het verschil tussen arm en rijk gas ligt in de calorische waarde die ze hebben. Het resultaat van dit verschil? De namen “arm” en “rijk” doen het al een beetje vermoeden. Er komt namelijk 10% minder energie vrij bij de consumptie van arm gas dan bij de verbranding van rijk gas.
Waarom schakelen we over op rijk gas?
De winningsplaats van arm gas in Slochteren, Nederland is uitgeput aan het geraken. Daarom heeft Nederland beslist om de uitvoer van arm gas langzaamaan af te bouwen en volledig stop te zetten in 2030. Om de gaslevering in België te verzekeren, is de beslissing gemaakt om volledig over te stappen op rijk gas.
Deze omschakeling is in 2018 begonnen en zal in Vlaanderen geleidelijk aan gebeuren in gemeentes in de provincies Antwerpen, Limburg & Vlaams Brabant. Daarnaast zal deze omschakeling ook gebeuren in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en in Wallonië (Waals-Brabant, Luik, Henegouwen, Namen).
Hoe kan je je voorbereiden op de omschakeling naar rijk gas?
Om goed voorbereid te zijn en problemen te voorkomen, is het belangrijk om ruim op voorhand je verwarmingstoestellen (verwarmingsketels, boilers, kachels, convectoren) en kooktoestellen (kookfornuizen, ovens en kookplaten) na te laten kijken.
Normaal gezien moeten enkel toestellen van voor 1978 vervangen worden, aangezien sinds 1978 alle gastoestellen afgesteld zijn om te werken op beide gastypes. Toestellen van en na 1978 zullen dus niet vervangen moeten worden, er zal hoogstens een kleine aanpassing moeten gebeuren. Bepaalde condensatieketels bijvoorbeeld, zijn zo afgesteld om te voldoen aan de meest recente EPB-uitstootnormen. Met de overschakeling naar rijk gas zal dit aangepast moeten worden.
Je laat deze controle best doen door een erkende technicus en kan dit combineren met het jaarlijkse onderhoud van je verwarmingsketel. Bij SoSimply gebeurt deze handeling zonder meerkost bij je jaarlijkse onderhoud.
Is alles in orde, dan zal de chauffagist je na afloop een conformiteitsattest geven.
Heeft de omschakeling naar rijk gas een invloed op je energiefactuur?
Met de overschakeling van arm naar rijks gas zal je geen extra energiekosten hebben. Dit komt omdat je energiefactuur afhankelijk is van het aantal kilowatt/uur dat je verbruikt, en dus niet van het geleverde volume aardgas.
Wil je meer informatie over hoe je je best voorbereid op de overstap naar rijk gas, of ben je geïnteresseerd in een controle van je verwarming? Bekijk wat onze erkende chauffagisten voor je kunnen doen of neem contact met ons op voor een SoSimply-oplossing op maat.