5 redenen waarom de siliconenkit in je badkamer aan vervanging toe is
We dragen duidelijk graag zorg voor onszelf, maar om ervoor te zorgen dat we dit in optimale omstandigheden kunnen doen is het uiteraard erg belangrijk dat je de badkamer goed onderhoudt. Dit is waar goed verzorgde siliconen voor badkamer een belangrijke rol in spelen.
Maar wanneer moet je die siliconen in je badkamer vervangen? En hoe moet je zo’n siliconenkit aanbrengen of verwijderen? Wij vertellen het je.
1. Je oude siliconen vertonen zwarte plekjes?
Je hebt siliconen in op basis van verschillende grondstoffen en in allerlei kleuren (wit, transparant, grijs,…). Wanneer er plekjes in een andere kleur dan de oorspronkelijke kitkleur zichtbaar zijn, is de kans groot dat het om schimmels gaat. We hoeven je er niet op te wijzen dat in het kader van een goede huishygiëne het erg belangrijk is dit om niet zo te laten. Deze schimmels kunnen een invloed hebben op je gezondheid en probeer je best zo snel mogelijk te weren uit de badkamer.
2. De siliconenkit is op sommige plaatsen gelost
Siliconen zorgen ervoor dat de naden tussen de veschillende oppervlakken waterdicht gemaakt worden. Door ouderdom, of omdat de oorspronkelijke laag niet goed geplaatst werd, kunnen er kiertjes ontstaan. Na verloop van tijd kunnen er zich schimmels achter de siliconen nestelen. Voor je nieuwe kunt plaatsen, moet de oude siliconenkit verwijderd worden. Het oppervlak moet dan volledig gereinigd en ontvet worden, hierna kan je de nieuwe siliconenkit aanbrengen.
3. Er ontstaat een lek
Na verloop van tijd kunnen siliconen beginnen verslijten, waardoor ze niet meer honderd procent waterdicht zijn. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ kan je dit probleem te snel af zijn door je siliconenkit tijdig te laten vervangen. Geen zin om zelf te knoeien met die taaie lijmen? Dan is het aangeraden een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker van een nette en waterdichte afwerking en verminder je de kans dat je snel opnieuw siliconen moet vervangen.
4. De siliconenkit is verouderd
Dit klinkt misschien erg vanzelfsprekend, maar heel erg vaak wordt het vervangen van siliconen met de mantel der liefde bedekt. Zolang er geen zichtbaar probleem is, wagen we ons natuurlijk liever niet aan dit karwei. Al kunnen we daar best nog eens over nadenken. Het is niet omdat er geen zichtbare plekken zijn, dat er geen schimmels achter de oude siliconen ontstaan.
Gemiddeld gaan siliconen tussen de 5 en 25 jaar mee. Wanneer je ze professioneel laat plaatsen verhoog je de duurzaamheid en hoef je jezelf niet om de zoveel jaar in het zweet werken om deze klus te klaren.
Vergeet niet dat wanneer je waterschade oploopt door verouderde siliconen, je verzekering de kosten niet zal dekken.
5. Onderhoud siliconenkit
Rust in huis betekent rust in je hoofd. We hebben het al over hygiëne gehad, maar een badkamer moet natuurlijk ook een plaats zijn waar je echt even tijd voor jezelf kan nemen. Dit wordt moeilijk wanneer je doucht en naar een siliconenkit kijkt die in horten en stoten geplaatst is. Een siliconenkit aanbrengen op een correcte manier zorgt onmiddellijk voor een nette en gestroomlijnde afwerking.
Siliconenkit gecheckt? Dan is het nu hoog tijd om van die welverdiende douchte te genieten. Of zal het eerder een lang bad worden?