Alles wat je moet weten over een elektriciteitskeuring
Wist je dat ongeveer 20% van de huishoudelijke ongevallen, zoals brand, te wijten zijn aan het niet of verkeerd omgaan met elektrische apparaten? Een niet-conforme elektrische installatie vormt dus een groot risico, niet alleen voor jou maar voor je hele gezin. Om dit soort situaties te voorkomen, laat je best een elektriciteitskeuring uitvoeren door een erkend keuringsorgaan. Voldoet jouw elektrisch systeem aan de regels, dan krijg je een conformiteitsattest als bewijs. Maar wanneer doe je dit best, en hoe of wat moet je hiervoor voorbereiden? We leggen in dit artikel alles uit wat je moet weten over de elektriciteitskeuring.
Waarom een elektriciteitskeuring laten uitvoeren?
Het doel van deze keuring is om de veiligheid van jezelf en je dierbaren te garanderen. Dankzij deze controle zal je gemakkelijk mogelijke verbeteringen aan je elektrische installatie kunnen identificeren, of aanpassingen die binnen een bepaalde tijdspanne moeten uitgevoerd worden.
In België zijn het de AREI -voorschriften (Algemeen Reglement of de Elektrische Installaties) die de regels voor huishoudelijke installaties bepalen. Enkel erkende organisaties krijgen toestemming van de FOD Economie om deze wet te handhaven.
Deze wet verplicht iedereen die eigenaar is van een woning om een periodieke controle van de installatie uit te voeren. Afhankelijk van het moment waarop jouw elektrische installatie in gebruik is genomen, varieert de regelmaat waarmee de keuring moet uitgevoerd worden:
- Voor installaties na 1981: periodiek om de 25 jaar.
- Voor installaties van vóór 1981 zijn periodieke controles niet verplicht indien de installatie geen aanzienlijke uitbreiding heeft ondergaan.
Er zijn echter uitzonderingen op deze regels, zoals bij het verkopen van je woning.
Wanneer moet je een elektriciteitskeuring laten uitvoeren?
Als algemene regel moet er om de 25 jaar een controle worden uitgevoerd om gedekt te zijn door je verzekering. Er zijn echter een aantal andere belangrijke momenten waarop een elektriciteitskeuring moet uitgevoerd worden:
- In het kader van een verkoop van de woning moet de koper weten of de elektrische installatie conform is. Is dit niet het geval, dan verbindt hij zich ertoe de aanpassingen binnen een bepaalde termijn in orde te maken.
- Na de installatie van zonnepanelen. De installatie van deze panelen verandert immers volledig de werking van de installatie.
- Indien door renovatie de bestaande installatie helemaal veranderd is.
- Na een versterking van het elektrische vermogen van je meter.
Een elektriciteitskeuring is ook nodig in het geval er een nieuw elektrisch systeem geïnstalleerd wordt, zoals bij een nieuwe woning.
Wat moet je voorbereiden voor een elektriciteitskeuring?
Om de elektriciteitskeuring zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal dingen die we aanraden op voorhand klaar te leggen:
- Een eendraadschema van de elektrische installatie, waarbij alle leidingen, kabels en elementen van de elektrische installatie aangeduid zijn met specifieke symbolen.
- Een situatieplan van de elektrische installatie met inbegrip van de soorten pijp, geleiders, schakelaars, contactdozen, lichtpunten, en andere die geïnstalleerd zijn.
- De EAN-code op de meter. Deze code identificeert jouw specifieke elektrische aansluiting en is samengesteld uit 18 cijfers. Je vindt hem ook terug op je energiefactuur.
- Eventuele verslagen van eerdere elektriciteitskeuringen.
Hoe wordt een elektriciteitskeuring uitgevoerd?
Zodra je een erkende organisatie hebt gevonden, plan je best zo snel mogelijk een afspraak om je elektrische installatie te laten nakijken. Vaak vindt dit bezoek plaats volgens vier verschillende stappen:
- Een administratieve controle: controle van het eendraadschema en het situatieplan.
- Een visueel onderzoek: de inspecteur controleert of wat beschreven staat in de documenten ook klopt met de realiteit. Hij of zij zal ook van de gelegenheid gebruik maken om ervoor te zorgen dat de installatie naar behoren werkt en dat de gebruikte materialen voldoen aan de AREI-normen.
- Controle van de differentieelschakelaars: elk differentieelapparaat zal getest worden.
- Meetcontrole: de inspecteur voert 3 meettesten uit:
- het meten van de aarding;
- het meten van de continuïteit;
- het meten van de isolatie.
Wat krijg je na een elektriciteitskeuring?
Allereerst hou je er een gevoel van rust aan over. Van zodra de elektrische keuring uitgevoerd is, ontvang je een volledig rapport met de mogelijke aandachtspunten, maar ook de correcties waarvoor je actie moet ondernemen.
Dit specifieke actieplan is een goede manier om eventuele aandachtspunten sneller door een elektricien op te laten lossen. Zo slaap je op beide oren en ben je zeker van de veiligheid van je gezin.
Klaar voor jouw elektriciteitskeuring?
Zo, je bent nu klaar om de elektrische keuring van je woning, huis of tweede woning uit te laten voeren.
Wil je een elektriciteitskeuring laten uitvoeren of meer informatie krijgen? Neem contact op met onze SoSimply elektriciens. Door voor de keuring een bezoek van een elektricien aan te vragen, kan hij je in detail informeren over het bezoek. Zo kan hij al een nauwkeurige diagnose en schatting voor jouw woning vaststellen. Dankzij zijn tussenkomst behaal je gegarandeerd een positief conformiteitsattest. Neem contact met ons op voor een offerte.