Hoe zorg je voor een goede reiniging van je dakgoten?
Met het begin van de herfst en het verstrijken van de tijd komen je dakgoten vol te zitten met afval zoals dode bladeren, mos en takjes. Als je hier niets aan doet, ontstaan er verstoppingen die de stroom van het regenwater verstoren. De verstopte dakgoot zal niet langer het water correct kunnen afvoeren, het regenwater zal overlopen en langs de buitenmuren naar beneden stromen. Hoe kan je deze ongelukkige situatie voorkomen? Simpelweg door je dakgoot twee keer per jaar te reinigen. Ontdek in dit artikel hoe je efficiënt en correct jouw dakgoot reinigt.
Wat heb je nodig om je dakgoot schoon te maken ?
Zoals met elke kleine onderhoudstaak in je huis, moet je over het juiste gereedschap beschikken om een dakgoot goed schoon te kunnen maken.
Een lijstje van noodzakelijke tools :
- Een ladder, lang genoeg om de dakgoot mee te bereiken
- Een kleine schop
- Een borstel
- Een tuinslang, lang genoeg om tot in de dakgoot te reiken
- Optioneel: een hogedrukreiniger
Zoals je al opmerkt uit het lijstje hierboven, is het in de meeste gevallen niet nodig om speciale tools te gebruiken of aan te schaffen. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al in je bezit. Er bestaat natuurlijk speciaal op maat gemaakte gereedschap, maar de hierboven genoemde basistools zijn meer dan voldoende om je dakgoten goed schoon mee te maken.
Zorg ervoor dat je geen buitensporige risico’s neemt tijdens het reinigen van je dakgoot. Als de dakgoot je te hoog lijkt om veilig schoon te maken, contacteer dan een specialist in dakwerken. Kies je er toch voor om de dakgoten zelf te reinigen, dan raden we je aan om dit minstens twee keer per jaar te doen. Maar: wees voorzichtig!
Maak eerst de afvoeren van de dakgoot schoon
Eenmaal je veilig op de juiste hoogte bent om de dakgoten schoon te maken, pak je best als eerste de schuine delen en afvoeren in de dakgoot aan. Dit is vaak ook de eerste plaats die je zelf wilt opruimen, omdat op deze plaats zich vaak de meeste verstoppingen en ophopingen bevinden. Zorg er eerst voor dat de afvoeren niet belemmerd zijn. Als dit wel het geval is, verwijder dan zoveel mogelijk het afval met je schop. Wanneer de afvoeren vrij zijn, kan je er met behulp van de tuinslang er water door laten stromen, om te controleren of de afvoer het water normaal draineert. Is dit niet het geval, dan is er waarschijnlijk een verstopping in de afvoerpijp zelf. Je kan dan gebruik maken van de hogedrukreiniger om de pijp zelf vrij te maken, of een specialist inroepen om het voor je te doen.
Pak vervolgens de horizontale stukken aan
Nu de afvoeren van de dakgoot in orde zijn, is het tijd om aandacht te schenken aan de lange, horizontale stukken van de goot. Werkend vanaf de afvoer, zet je de ladder een meter verderop en verwijder je opnieuw het grootste deel van het afval met je schop. Pas hierbij op dat je de dakgoten niet beschadigd. Gebruik daarna je borstel om schuim en andere hardnekkige afvalresten te verwijderen. Herhaal dit proces voor de gehele dakgoot.
Ziezo, je dakgoten zijn nu schoongemaakt. Let erop dat je ze regelmatig onderhoudt, zeker een à twee keer per jaar. Zo vermijd je ernstige problemen met de afvoer van regenwater. Een eenvoudig onderhoud is daarom echt de moeite waard en kan je veel moeilijkheden besparen. Vergeet het niet!
Wil je jouw dakgoten onderhouden, maar doe je liever beroep op de expertise van een dakspecialist? Bekijk wat de dakwerkers van SoSimply voor jou kunnen doen en neem contact met ons op voor meer informatie!