Elektrische overbelasting : hoe kan je het voorkomen?
Net als bij een kortsluiting, kan een elektrische overbelasting voor grote problemen zorgen. Dit kan gaan van schade aan elektrische apparaten tot zelfs schade aan heel je elektrische installatie. Het is daarom belangrijk om je woning te beschermen tegen deze piek in stroomsterkte. Lees in dit artikel meer over hoe je juist een elektrische overbelasting kan voorkomen.
Wat is een elektrische overbelasting?
Elektrische overbelasting is een fenomeen dat gebeurt wanneer er te veel elektriciteit door één elektrische kabel gaat. In praktijk treedt een overbelasting op wanneer te veel apparaten zijn aangesloten op één stopcontact of elektrische kring. Er wordt dus meer elektriciteit gevraagd om de apparaten draaiend te houden, dan het circuit aankan. Deze overbelasting leidt tot een elektrische overbelasting.
Wat zijn de risico’s bij een elektrische overbelasting?
Een overbelasting brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, zowel voor je huis als voor jou. Wanneer een elektrische overbelasting ontstaat, veroorzaakt dit een oververhitting van de elektrische kabels. De hoge temperatuur zorgt er op zijn beurt voor dat de isolerende bekleding van de kabels smelt, waardoor je een verhoogd risico hebt op elektrocutie wanneer je de kabels aanraakt. Daarnaast is er ook een hoger risico op brandgevaar door de opwarming van de kabels. Het is daarom belangrijk dat je het creëren van een elektrische overbelasting zoveel mogelijk vermijdt.
Wat kan je doen om een elektrische overbelasting te voorkomen?
Om een elektrische overbelasting te vermijden, kan je dagelijks verschillende acties ondernemen en gewoontes aanleren:
- Vermijd het aansluiten van meerdere apparaten die veel energie vragen op één stopcontact via een stekkerdoos;
- Trek de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact;
- Sluit grote elektrische apparaten (wasmachine, vaatwasser, enz.) rechtstreeks aan op een apart stopcontact;
- Wil je toch gebruik maken van een stekkerdoos, rol dan het verlengsnoer zoveel mogelijk uit om mogelijke opwarming van de kabel te verminderen.
- … (Deze lijst bevat de belangrijkste zaken, maar is niet volledig. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren voor verder advies.)
Moet je echt meerdere elektrische apparaten op hetzelfde elektrisch circuit aansluiten? Dan raden we je aan om de hulp van een professionele elektricien in te roepen. Hij of zij kan de elektrische kring versterken door een kabel met een grotere diameter te installeren. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om het elektrisch circuit te splitsen door nieuwe kabels toe te voegen om bestaande kabels te ontlasten.
Het is ook mogelijk je woning te beschermen tegen elektrische overbelasting door ervoor te zorgen dat het elektrisch systeem uitgerust is met een vermogensschakelaar. Dit apparaat wordt aan het begin van elke elektrische kabel in de woning geplaatst. Wanneer er te veel elektriciteit op één kabel komt, schakelt de vermogensschakelaar automatisch de stroom uit om oververhitting te voorkomen.
Wil je meer weten over hoe je een elektrische overbelasting kan voorkomen? Aarzel dan niet om een van onze professionele elektriciens te contacteren. Ontdek wat zij voor je kunnen doen of neem direct contact met ons op om een oplossing op maat met SoSimply te vinden!