Hoe je gemiddeld elektriciteitsverbruik berekenen en besparen?
Nu de energieprijzen de hoogte in schieten, is het eens zo belangrijk om stil te staan bij hoeveel je huishouden gemiddeld verbruikt. Door je elektriciteitsverbruik te berekenen kan je bijvoorbeeld nagaan welke toestellen veel elektriciteit vreten en zo een heleboel besparen. Dat is natuurlijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je dat moet doen!
Wat bedraagt het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden?
Je verbruik berekenen is één ding, maar hoe weet je nu of de uitkomst eerder hoog of laag is en of het belangrijk is om te besparen? Om je daarover een beter idee te geven, bezorgen we je hieronder het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België.
We horen vaak vragen als “wat is een hoog verbruik?” of “hoeveel kWh per maand is normaal?”. Wel, wat betreft elektriciteitsconsumptie betrof in 2020 het gemiddelde 2944 kWh/jaar, voor een gezin van 3-4 personen. Hoewel het om uitzonderlijk jaar ging, waarin we allemaal veel meer tijd thuis doorbrachten, ligt dit gemiddelde lager dan het jaar voordien. In 2019 bedroeg het gemiddelde nog 3025 kWh/jaar. Een mogelijke reden hiervoor in de nog steeds stijgende populariteit van zonnepanelen. Doordat steeds meer gezinnen ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen, neemt het gemiddelde verbruik af en dat jaar na jaar. Een goede evolutie dus!
Hoe jouw elektriciteitsverbruik berekenen?
Je kan ofwel je totale consumptie schatten of het specifieke verbruik berekenen van een bepaald apparaat. Ontdek hieronder hoe!
Je verbruik schatten
Hoeveel bedraagt het elektriciteitsverbruik van mijn woning? Wel, De eerste manier waarop je je consumptie kan berekenen is door het te schatten. Dit is de meest geschikte manier wanneer je niet over de voorgeschiedenis van je verbruik beschikt of wanneer je gezinssituatie bijvoorbeeld verandert.
Voor je van start kan met de schatting, moet je weten dat er een aantal factoren zijn die bepalen of je elektriciteitsconsumptie hoog of laag zal uitvallen. Enkele van die factoren zijn:
- Aantal bewoners: Een gezin van twee zal namelijk minder verbruiken dan een gezin van zes.
- Woonoppervlakte: Hoe groter je woning, hoe meer energie nodig zal zijn om het te verwarmen en verlichten.
- Verwarmingssysteem: Een elektrische verwarming is minder voordelig dan bijvoorbeeld een gasketel.
- Zonnepanelen of niet: Wie zonnepanelen heeft, kan op lange termijn heel wat besparen.
- Huishoudapparaten: Je elektriciteitsverbruik is natuurlijk grotendeels afhankelijk van hoeveel apparaten en hoe vaak per dag en per jaar je ieder apparaat gebruikt. Bovendien zijn niet alle toestellen even energiezuinig.
Al deze factoren worden mee in rekening genomen in de schatting die door een energieverbruiksmanager wordt uitgevoerd. Vandaag de dag biedt bijna iedere energieleverancier zo’n manager aan en zijn er al verschillende opties op de markt. Eén van zo’n opties is een apparaatje dat je aansluit op je traditionele of slimme meter. Zodra deze is aangesloten, kan je meteen jouw verbruik analyseren via een app op je smartphone. Jeej technologie!
Het verbruik van een bepaald apparaat berekenen
Je kan ook een redelijk goed zicht verkrijgen op je totale elektriciteitsverbruik door het specifieke verbruik van de toestellen die je het vaakst gebruikt te berekenen.
Het verbruik van een bepaald toestel kan je snel met een eenvoudige formule berekenen: het aantal uren per dag dat je het gebruikt x het aantal dagen per jaar dat je het gebruikt x vermogen van het apparaat (aantal watt/1000)= het jaarlijkse verbruik van het apparaat.
Je moet dus weten hoeveel uur per dag je het toestel gebruikt, hoeveel dagen per jaar en het vermogen in watt van het apparaat.
Ter illustratie, stel dat je een koelkast hebt die 24 uur op 24, 365 dagen op 365 aanstaat en dat het vermogen 25 watt bedraagt. Dan kom je op een jaarlijks verbruik van 219 kWh (24 * 365 * (25/1000)).
Hoe kan je besparen?
Nadat je het elektriciteitsverbruik hebt berekend van de toestellen die je het meest gebruikt, kan je nagaan op welke je het meeste kan besparen. Door slechts een aantal kleine ingrepen kan je al heel wat euro’s besparen. Om je op weg te helpen geven we alvast een paar manieren die je meteen kan toepassen om je factuur te verlagen:
- Energiezuinige apparaten (categorie A) gebruiken;
- Toestellen niet in stand-by laten staan, maar uitschakelen (bijvoorbeeld de televisie).
Natuurlijk heb je niet volledig zelf in handen hoeveel je elektriciteitsfactuur zal bedragen. Het is ook afhankelijk van je energieleverancier. Vergelijk daarom regelmatig verschillende leveranciers om nog meer te besparen.
Heb je graag wat meer ondersteuning bij het berekenen van jouw elektriciteitsverbruik en persoonlijk advies over hoe je kan besparen? Neem dan zeker contact met ons op. We brengen je in contact met een SoSimply elektricien bij jou in de buurt.