Een lichtplan opstellen: hoe doe je dat?
Bij een nieuwbouwproject of verbouwing moet je grondig nadenken over de verlichting in je woning. Sterker nog, het is zelfs een heel belangrijke finishing touch in je huis. De ene keer functioneel, de andere keer warm en sfeervol: de juiste verlichting is een grote meerwaarde voor je interieur. Hoe weet je welke plekken in huis verlichting nodig hebben, en waarom? Door een goed doordacht lichtplan op te stellen!
Een lichtplan is in de eerste plaats een visuele weergave van je interieur en je verlichting. Op een lichtplan duid je alle noodzakelijke lichtpunten aan. We leggen je graag uit hoe je daarbij te werk gaat.
Stap 1: Maak een plattegrond
Om een lichtplan op te stellen van goede kwaliteit, is het eerste element dat je nodig hebt een plattegrond op schaal van je interieur. Zo kan je alle beschikbare ruimte vanuit een vogelperspectief weergeven. Deze plattegrond zal van pas komen tijdens de gesprekken die je voert met de vakman die je lichtinstallatie zal uitvoeren.
Stap 2: Duid alle vaste objecten aan
Eens je een plattegrond op schaal hebt, is het tijd om alle vaste objecten aan te duiden. Denk aan ramen en deuren, maar ook aan de voornaamste meubels in je woning. Hoe meer zaken je aanduidt, hoe beter het beeld dat je zal krijgen van je toekomstige interieur.
Stap 3: Som de activiteiten in elke ruimte op
Een belangrijk onderdeel bij het opstellen van je lichtplan is om een lijst te maken van alle activiteiten op elke plaats in je interieur. Afhankelijk van de mensen in je omgeving, kunnen deze activiteiten variëren. Gebruik je je eetkamer enkel om te eten of wil je deze ruimte ook als bureau gebruiken wanneer je van thuis uit werkt? Terwijl je voor het avondeten weinig licht nodig hebt, is dat tijdens de werkuren een ander verhaal. Een ander voorbeeld is je woonkamer: dit kan een plek zijn waar je bezoek ontvangt, waar je je terugtrekt met een boek of waar je een heuse cinemazaal van maakt. Deze stap is ook het moment om aan te geven of er bijvoorbeeld kunstwerken moeten worden uitgelicht.
Stap 4: Bepaal de primaire en secundaire verlichtingsbronnen
Een ruimte kan op 3 verschillende manieren verlicht worden:
- Met basisverlichting: deze lichtbronnen zul je systematisch gebruiken wanneer je een kamer betreedt.
- Met taakverlichting: dit kan bijvoorbeeld een leeslamp zijn naast een zetel die voornamelijk dient om in te lezen.
- Met sfeerverlichting: indirecte lichtbronnen die je interieur gezelliger maken.
Bepalen waar elke lichtbron zal komen is een essentiële stap. Onze tip: geef elk soort verlichting een eigen kleur. Zo wordt je plan duidelijk leesbaar.
Stap 5: Geef schakelaars en stopcontacten weer
Nu je weet waar je verlichting moet komen, is het tijd om ook de aansluitpunten van je armaturen te bepalen. Duid op je plattegrond de nodige schakelaars en stopcontacten aan, en denk ook na of je voor bepaalde lampen dimmers wilt voorzien.
Stap 6: Ga op zoek naar geschikte armaturen
Je bent nu helemaal klaar om je naar de winkel te begeven. Kies met je lichtplan in de hand voor elke ruimte armaturen uit, maar ook voor elke functionaliteit. Er zijn verschillende technologieën mogelijk (leds, halogeenspots, spaarlampen, ...), evenals verschillende soorten licht (warm of koud) en klassieke of dimbare systemen.
Laten we samen je lichtplan opstellen
Door op voorhand een duidelijk lichtplan op te stellen, verklein je de kans dat je een fout zal maken bij het bepalen van je verlichting. Een lichtplan heeft dan ook meerdere voordelen. Toch kunnen de vele mogelijkheden overweldigend zijn. Wil je bijvoorbeeld een woonkamer correct verlichten, wat vaak een grote ruimte is, dan kan dit een erg technische klus lijken.
Wil je zeker zijn dat je geen fouten zal maken? Dan kunnen onze lichtadviseurs je helpen. Bij het opstellen van je lichtplan houden de specialisten van SoSimply rekening met je noden en wensen, de plaatsing van je meubels en de natuurlijke lichtinval. Contacteer SoSimply voor meer informatie.