Uit welke verschillende verwarmingsinstallaties kan je kiezen?
De juiste en energie-efficiënte keuze maken voor je verwarmingssysteem, is van groot belang. Een groot deel van je energiekosten komt immers van het verwarmen van je huis. Maar ook je comfort, budget en persoonlijke voorkeur spelen een rol bij de verwarming voor je huis. In dit artikel overlopen we welke soorten verwarming en verwarmingstoestellen er beschikbaar zijn.
Centrale vs. decentrale verwarming
Centrale verwarming is onmisbaar geworden voor elk huis. Hierbij zorgt één centraal toestel, de verwarmingsketel of cv-ketel, voor het opwekken van warmte. Deze warmte wordt dan via leidingen over heel het huis verspreid. Hierdoor geniet je van een gelijkmatige warmteverdeling over heel het huis. In de meeste gevallen zorgt de centrale verwarming ook voor het opwarmen van je water.
Naast het kiezen van de verwarmingsketel, zal je ook een belangrijke beslissing moeten maken voor de energiebron waarop je verwarming zal werken. Aan elke energiebron zijn immers praktische voordelen en nadelen verbonden op vlak van prijs, duurzaamheid en opslag. We lijsten de energiebronnen even voor je op.
- Aardgas: Een zuinige, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke energiebron. Aansluiting is echter niet overal mogelijk en de prijzen van aardgas schommelen wel eens.
- Mazout: Een energiebron die volledig onafhankelijk is van netwerkbeheerders. Wanneer de prijs van mazout laag staat, kan je het zelf aankopen. Let op, je hebt wel een opslagvat nodig om de mazout in te bewaren.
- Elektriciteit: Een energiebron die geen fossiele brandstof is én met een makkelijke installatie. Vooral interessant in combinatie met zonnepanelen en warmtepompen. Meestal wel een duurdere optie omwille van de kostprijs van elektriciteit.
- Hout/pellets: Een goedkope energiebron zonder fossiele brandstof, maar wel meer kosten voor de installatie. Net zoals bij mazout, heb je een opslagplaats voor de pellets nodig.
- Duurzame energie: Ecologische energiebron waarbij je bijvoorbeeld via zonnepanelen elektriciteit kan opwekken, of via een zonneboiler warm water hebt. Duurzaam verwarmen via een geometrische warmtepomp die warmte uit de grond haalt, is ook een optie.
De tegenhanger van centrale verwarming is decentrale verwarming. In plaats van één centraal toestel, kies je bij deze vorm van verwarming voor het creëren van warmte via afzonderlijke toestellen in verschillende ruimtes van het huis. Denk hierbij aan meer ouderwetse systemen zoals een houtkachel, maar ook aan een moderne elektrische radiator. Decentrale verwarming functioneert meestal als aanvulling op centrale verwarming.
Soorten verwarmingstoestellen
De verwarmingstoestellen in je huis hebben een grote invloed op hoe jij de warmte juist ervaart. Ze hebben daarnaast ook een grote rol in het uitzicht van een ruimte en de kosten van de plaatsing. Kies je bijvoorbeeld voor meer traditionele toestellen, zoals radiatoren of convectoren, dan geniet je van een goedkopere prijs. Radiatoren zullen wel zichtbaar plaats innemen in de ruimtes. Zelfs volledig ingebouwde convectoren zal je nog kunnen zien met een rooster.
Heb je liever zoveel mogelijk plaats in je huis én een lage energiekost? Dan kan vloerverwarming wel eens de oplossing zijn. In tegenstelling tot radiatoren of convectoren, die een hogere watertemperatuur nodig hebben, werkt vloerverwarming op een watertemperatuur van 35°C. Met als resultaat een lager energieverbruik en een gunstiger rendement. Let er wel op dat de aankoopprijs van dit systeem hoger ligt dan bij andere verwarmingsmethoden.
Naast vloerverwarming, bestaat er ook de optie om verwarming in de muren van je huis te voorzien. Je kan hierbij kiezen tussen wandverwarming in de muur of wandverwarming aan de muur. Wandverwarming in de muur is de beste keuze wanneer je aan een nieuwbouw werkt, je wilt verwarmen op een lage temperatuur, of je plaats wilt besparen in je woning. Je kan kiezen voor wandverwarming aan de muur wanneer het om een renovatie gaat, je muren al volledig afgewerkt zijn of je een verwarmingsinstallatie nodig hebt die het huis snel opwarmt.
Als laatste bestaat er ook nog luchtverwarming. Hierbij is zowel de ventilatie als de verwarming in één systeem gecombineerd. Met dit kostenbesparend systeem heb je daarnaast ook alle voorzieningen om gemakkelijk een airconditioningssysteem toe te voegen. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt luchtverwarming door het gelijkmatig verspreiden van verwarmde lucht in het huis via goed geïsoleerde buizen en een filtersysteem. Zo wordt warmteverlies voorkomen en kan de aanwezige lucht hergebruikt en opnieuw opgewarmd worden.
Wil je meer informatie over verwarmingsinstallaties? Denk je eraan een verwarming te installeren of van verwarming te veranderen? SoSimply staat voor je klaar! Bekijk wat onze professionele chauffagisten voor jou kunnen doen en neem contact met ons op voor een oplossing op maat.