3 veelvoorkomende problemen met de verwarming
Last van een slechtwerkende of lekkende verwarming? Wanneer je je cv-installatie slecht onderhoudt of intensief gebruikt, kunnen er storingen ontstaan. En dat komt altijd ongelegen, vooral als het buiten wat kouder wordt en je het binnen graag lekker warm hebt. Het is daarom belangrijk om problemen met je verwarming op tijd te herkennen. We zetten de drie meest voorkomende verwarmingsproblemen voor je op een rij.
1. Radiatoren worden niet warm
Herken je deze situatie: de radiator in je slaapkamer doet het niet goed, terwijl de andere radiatoren in huis perfect werken? Het kan al eens voorkomen dat sommige (of zelfs alle) radiatoren niet goed meer opwarmen. Er zijn dan een aantal snelle handelingen die je kan doen om na te gaan waar het probleem zit en het op te lossen.
Controleer of alle radiatoren open staan. Gaan ze eerder stroef open, dan zit het probleem waarschijnlijk bij de (thermostatische) radiatorkraan. Een ander mogelijke oorzaak is dat er een probleem is met de elektrische voeding naar de cv-ketel, waardoor de elektronica van de ketel niet werkt. Laat in dat geval een chauffagist komen om de ketel en de kraan na te kijken.
Hoor je geluiden uit je radiator komen? Dan bestaat de kans dat er lucht in de radiator en het leidingsysteem zit, die een goede verwarming van de radiator belemmert. De oplossing? Je radiatoren ontluchten. Dit doe je door eerst alle andere radiatoren even toe te draaien en dan met een speciaal ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsgaatje van de radiator open te draaien om de lucht te laten ontsnappen.
Een aanvullende handeling die je kan proberen, is om het water in het verwarmingssysteem bij te vullen. Er zijn twee manieren waarop je dit kan doen. Is je verwarmings- en watersysteem niet et elkaar verbonden, maak je best gebruik van een tuinslang. Zet eerst je verwarmingsketel uit bij dit proces. Sluit dan een (tuin)slang aan op de vulkraan, met het andere eind op een koudwaterkraan. Vul de slang eerst met water en zet daarna de vulkraan open, zo voorkom je dat er ongewenste lucht in het systeem terecht komt. Wanneer je water- en verwarmingssysteem wel met elkaar verbonden zijn, zet je gewoon de correcte kraan open en wordt het verwarmingssysteem zo bijgevuld.
Ben je zelf niet zo handig of heb je geen tijd om dit zelf te doen? Heb je nog steeds last van een slecht werkende radiator na deze handelingen? Contacteer dan een erkende chauffagist om het probleem voor je op te lossen.
2. Een lek in het verwarmingssysteem
Valt de druk op je verwarmingsketel steeds weg? Heb je last van een lek in je verwarmingsketel of -systeem? Een waterlek in of rond je verwarmingsinstallatie kan leiden tot wateroverlast én elektrische storingen. Het is dus belangrijk dat de lekkage zo snel mogelijk wordt gedetecteerd en opgelost, om verdere problemen te voorkomen.
Er zijn een aantal oorzaken die voor een lek kunnen zorgen. Een mogelijke oorzaak bijvoorbeeld is dat het expansievat, dat de druk van het warm water in de installatie opvangt, versleten is. Als er dan een klein lek ontstaat doordat het vat de druk niet meer aankan, is het niet altijd makkelijk dit op te sporen. Kleine waterdruppels verdampen immers snel door de warmte van het systeem.
Het kan ook zijn dat het probleem zich bevindt in de cv-leidingen. Een klein scheurtje in de leidingen, een slechte aansluiting, slijtage of de aanwezigheid van kalk in het verwarmingssysteem kunnen allemaal zorgen voor een lek. Het is dan aangeraden om dit lek zo snel mogelijk op te laten sporen en de leiding te laten vervangen of herstellen door een professionele chauffagist.
3. De verwarmingsketel start niet
Slaat je verwarmingsketel niet aan? Geen paniek, er zijn een aantal oorzaken en acties die je kan ondernemen om het probleem te verhelpen.
- Werkt je verwarming op aardgas? Controleer of er voldoende toevoer van aardgas is, of de gaskraan niet dicht staat en er voldoende gasdruk is. Verwarm je op stookolie, controleer dan of er nog voldoende brandstof in de stookolietank
- Bekijk op de manometer van je installatie of er voldoende waterdruk aanwezig is (tussen 1.5-2.0 BAR).
- Check of de verwarmingsketel aangesloten is op het elektriciteitsnet via een werkend stopcontact en controleer de zekering in de zekeringskast.
- Zorg dat de aan- en afvoer van lucht van de installatie niet verstopt is.
- Stel je thermostaat juist in. Als de kamertemperatuur is bereikt, slaat de ketel niet meer aan. Verhoog de temperatuur op de thermostaat en controleer of de ketel aanslaat.
Hebben de bovenstaande stappen niet geholpen om het probleem te verhelpen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een algemene storing of een mankement in een onderdeel van de installatie. In dit geval contacteer je best een chauffagist om de onderdelen na te kijken en indien nodig op de juiste manier te vervangen.
Heb je last van een ander probleem met je verwarming, of blijft het probleem aanhouden? Contacteer dan een erkende chauffagist of technicus om het verwarmingsprobleem op te sporen en op te lossen.
Bekijk hoe wij jou kunnen helpen met het oplossen van verwarmingsproblemen of neem meteen contact op om een SoSimply-oplossing te vinden!