Zonwerende folie: bescherm je ramen én jezelf tegen de zon
Tijdens de zomermaanden is het soms moeilijk om je hoofd koel te houden, zeker binnen in je woning. Stijgende temperaturen en de sterke schittering van de zon maken de zomerperiode binnenshuis minder aangenaam. Wie droomt er op zo’n momenten niet van een eigen zwembad in de tuin?
Gelukkig bestaan er goedkopere en eenvoudigere oplossingen om snel te verkoelen. Zonwerende folie is er daar één van. Het verbetert het comfort van je woning tegen een lage kostprijs en in een korte tijd. Maar wat is het juist? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? En wat zijn de verschillende soorten? We leggen het je allemaal uit!
Een product dat meerdere voordelen biedt
Zonwerende folie kan je zowel op de binnen- als op de buitenkant van je ramen aanbrengen. Het maakt niet uit of je enkele, dubbele of driedubbele beglazing hebt. Deze folie biedt onmiddellijke bescherming tegen de zon, hitte én zelfs koude. Of het nu gaat om je ramen of de veranda, je kan het op alle soorten ramen aanbrengen en steeds het verschil merken. De binnentemperatuur blijft steeds constant. Bovendien bespaar je ook nog eens op je energierekening.
Zonwerende folies zijn meestal gemaakt van polyester of PVC en zijn brandwerend voor maximale veiligheid. Het bestaat uit een transparante kleeffilm en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten. Voor elk wat wils dus. Er bestaat zelfs folie met een reflecterend spiegeleffect.
Verschillende soorten zonwerende folie
Afhankelijk van het type oplossing dat je zoekt, bestaat er een reeks verschillende zonwerende folies die elk aan verschillende behoeften voldoen. Het is een kwestie van beslissen welke voor jou geschikt is.
Hittebeschermende folie
Het grootste voordeel van zonwerende folie, is dat het de warmte uit huis houdt. Dit is zeer nuttig in de zomermaanden wanneer de temperatuur behoorlijk kan stijgen. Door het spiegeleffect worden zonnestralen weerkaatst en kunnen ze dus niet je woning binnendringen. Zij hebben een warmte-isolerend effect en verzachten de temperatuur om de zomer nog aangenamer te maken.
Afhankelijk van het type folie, kan het aan de binnen- of buitenkant van de ramen worden aangebracht. Perfect voor het beschermen van bepaalde ruimtes in je woning die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het terrasraam of de veranda.
Raamfolie tegen kou
Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van deze folie anders. Het zorgt er namelijk voor dat de binnentemperatuur steeds optimaal blijft en er dus zo weinig mogelijk warmte of energie verloren gaat in je woning. Met deze isolerende folie bespaar je dus op je energiefactuur.
Vier seizoenen folie
Deze zonwerende folie combineert de voordelen van de twee vorige soorten. Het biedt bescherming tegen de hitte in de zomer én houdt tegelijkertijd de warmte vast in de winter. Je woning blijft in de zomer dus lekker koel, in de winter verlies je minder warmte en verbruik je minder energie.
UV-werende raamfolie
Anti-UV folie heeft het voordeel dat het je tegen 99% van de UV-stralen beschermt én dat terwijl nog steeds al het licht wordt doorgelaten. Een must-have dus als je jezelf en je gezin wil beschermen tegen de zon en nog steeds zo veel mogelijk daglicht wil in je interieur. Net als hittebeschermende folie vermindert ook dit type de hitte in je woning. Bovendien voorkomt het dat je meubels en behangpapier verbleken door langdurig zonlicht.
Om op een andere manier de hitte in je woning te beperken en energie te besparen, kan je ook ons artikel over isolerende beglazing lezen.
Hoe zonwerende folie aanbrengen en onderhouden?
Om zonwerende folie aan te brengen heb je dit gereedschap nodig:
- Een plastic of metalen glasschraper;
- Een cuttermes;
- Een waterspuit;
- Een product om de installatie te vergemakkelijken.
De zonwerende folie moet op maat van het glasoppervlak, waarop het wordt aangebracht, worden gesneden. Reinig vervolgens het raam- of glasoppervlak waarop je de folie wil aanbrengen. Gebruik hiervoor lauw water en een zacht schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je het glas afspoelt en afdroogt. Doordat je het oppervlak eerst goed reinigt, voorkom je luchtbellen onder de folie. Besproei hierna het raam met het applicatieproduct en breng de zonwerende folie voorzichtig aan. We raden je aan om in midden te beginnen en van boven naar beneden langs de zijkanten te werken. Droog tenslotte nog de randen van de kleeffilm.
Eenmaal aangebracht, wordt de levensduur van zonwerende folie op 15 jaar geschat. Dit hangt af van het type folie, de mate van blootstelling aan de zon en temperatuurverschillen. Om de levensduur te verhogen, wordt aangeraden om er geen stickers of andere folies over te kleven.
Samengevat, met zonwerende folie kan je de hitte uit je woning houden zonder dat je de beglazing moet vervangen en dus veel geld moet uitgeven. Overtuigd van het nut en de voordelen, maar wens je graag persoonlijk advies? Neem gerust contact op met onze SoSimply professionals in glas- en spiegelwerken. Zij kunnen je begeleiden en helpen het juiste type folie voor je woning te vinden!
Neem contact met ons op voor een gratis offerte en een oplossing op maat. Onze experts kunnen je helpen bij je keuze en ook bij de installatie van zonwerende folie.