Welke verschillende soorten kit bestaan er?
Tijdens je renovatiewerken of zondagse klusjes is de kans groot dat je weleens scheurtjes moet dichten of voegen moet opvullen. Er zijn verschillende soorten kit die je daarbij kunnen helpen.
Maar welke kit is het meest geschikt voor jouw werken? Er zijn immers zoveel soorten kit verkrijgbaar, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Acrylaatkit en siliconenkit lijken op het eerste zicht bijvoorbeeld sterk op elkaar, maar hun structuur is helemaal anders. Gebruik je ze niet op de juiste manier, dan verliezen beide materialen hun doeltreffendheid. Laten we samen de verschillende soorten kit van naderbij bekijken.
Afdichtingskit
Afdichtingskit is een plastische pasta die gebruikt wordt om scheuren of barstjes in een woning te repareren en af te dichten. Je kan het ook gebruiken als lijm. Afdichtingskit wordt vooral aanbevolen bij buitenwerken of ruwbouwwerken. Dankzij de samenstelling is dit soort kit goed bestand tegen temperatuurverschillen en vocht. Ook kan afdichtingskit overschilderd worden.
Soorten afdichtingskit en toepassingen:
- Acrylaatkit: kit om scheurtjes in hout, beton of zelfs pvc op te vullen.
- Lijmkit: ideaal om buizen, schrijnwerk en metalen onderdelen te verlijmen.
- Beglazingskit: onmisbaar bij het plaatsen van ramen en kozijnen. Deze kit wordt ook gebruikt om de voegen van ramen af te kitten.
- Bitumenkit: kit die vooral door dakwerkers gebruikt wordt om daken te herstellen, bijvoorbeeld voor het verlijmen van zink en dakplaten.
- Schimmeldodende kit: gebruikt voor constructievoegen bij ruwbouwwerken, vanwege de goede hechting op alle mogelijke ondergronden (beton, aluminium, glas, roestvrij staal, ...).
- Polyurethaankit: door het zwellende effect wordt deze kit gebruikt om grote scheuren op te vullen bij ruwbouwwerken.
Siliconenkit
Siliconenkit wordt specifiek voor voegen gebruikt. Hoewel siliconenkit in meerdere kleuren verkrijgbaar is, is de witte of transparante versie veruit het populairst. Denk wel goed na voor je een kleur uitkiest, want siliconenkit kan niet overschilderd worden. Door de uitstekende waterdichtheid is siliconenkit uiterst geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Siliconenkit wordt voornamelijk binnenshuis toegepast.
Soorten siliconenkit en toepassingen:
- Siliconenkit met azijnzuur: een waterdicht voegmiddel voor zandsteen, email, tegels of glas.
- Neutrale siliconenkit: geschikt voor voegen tussen composiet- of acrylmaterialen, die kwetsbaarder zijn dan andere materialen.
- Siliconenkit met aangepaste formule: een siliconenkit met een verbeterde formule, die niet blijft plakken aan je vingers en afwasbaar is.
- Transparante siliconenkit: ideale kit voor badkamer- of keukenmeubels. Zorgt voor een goede hechting tussen de gebruikte materialen in dit soort ruimtes.
Je weet nu alles over de verschillende soorten afdichtingskit en siliconenkit. Zo weet je precies wat voor kit je best kiest om de werken in je woning zonder zorgen uit te voeren.
Graag een helpende hand bij de uitvoering van je werken? SoSimply beschikt over een heel team van experts die je voegen met siliconenkit kunnen opvullen. Wil je graag meer informatie, neem dan zeker contact op met SoSimply.