Planten snoeien in je tuin? Zo pak je het professioneel aan
Struiken, vaste planten of fruitbomen: ze zorgen ervoor dat je tuin leeft. Maar elk hebben ze hun eigen snoeiperiode. Om schade te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je je planten moet snoeien. Geen idee hoe dat zit? Ontdek hier wanneer je de planten in je tuin het best kan snoeien.
Struiken snoeien
Struiken zijn alomtegenwoordig in tuinen, en het snoeien van deze planten verdient dan ook wat bijzondere aandacht. Wanneer moet je dat juist doen? Zoals je kan lezen in ons artikel over tuinklusjes in het voorjaar, hangt dat sterk af van de bloeiperiode van de struik:
- Bloeit je struik in de lente? Begin te snoeien zodra de jaarlijkse bloemen zijn afgestorven.
- Bloeit je struik enkel in de zomer? Snoei je struik zodra de winter voorbij is. Wanneer de sapstroom stijgt, zullen er nieuwe bloemknoppen ontstaan.
Gebruik een handsnoeischaar om netjes en mooi te kunnen snoeien. Zo kan je je struik ook de gewenste vorm geven.
Hagen snoeien
In de zomer kan de verleiding groot zijn om je haag te snoeien. Dat lijkt immers logisch na de groeischeut in het voorjaar. Toch kan je dit beter vermijden, zodat vogels rustig hun nest kunnen bouwen. Maar wanneer moet je dan wél je haag snoeien? Algemeen geldt: snoei je haag 2 keer per jaar, maar wel op het juiste moment!
Wanneer moet je je haag snoeien?
- Op het einde van de zomer: snoei je haag voor de blaadjes vallen en na de groeiperiode, wat doorgaans na 15 augustus is. Voorzie zeker genoeg tijd, want je zal veel groenafval moeten opruimen.
- Op het einde van de winter: bereid je haag voor op het nieuwe seizoen, vlak voor de sapstroom strijgt. Snoei tussen 1 februari en 15 maart.
Wil je je hier nog wat meer in verdiepen voor je je heggenschaar bovenhaalt? Kom meer te weten in ons artikel over het snoeien van je haag.
Fruitbomen snoeien
Over het algemeen worden bomen in de winter gesnoeid, wanneer er geen sap meer door stroomt. Fruitbomen zijn daar geen uitzondering op. Omdat ze kwetsbaar zijn voor ziektes en parasieten (zoals vruchtboomkanker of schurft), vragen de bomen in je boomgaard veel aandacht. We raden je aan om ze te snoeien in februari of maart, net voor de sapstroom stijgt. Vermijd om je fruitbomen tussen november en januari te snoeien, een periode waarin het weer veel vochtiger is en schimmels sneller kunnen groeien.
Daarnaast is het snoeien van fruitbomen een erg technische klus. Enkele basisregels:
- Snoei nooit de volledige kroon van de boom.
- Maak zuivere sneden met een handzaag of snoeischaar boven de takkraag, zodat er een wondafdichting (callus) kan ontstaan.
- Snoei takken die elkaar kruisen of aanraken.
- Zorg voor licht en lucht tussen de gesteltakken.
Vaste planten snoeien
Vaste planten hebben een sterke wil. Het maakt dan ook niet zoveel uit wanneer je deze planten gaat snoeien: ze keren toch elk jaar terug. Hun wortels hebben genoeg reserves om de winter met gemak door te komen.
Om alles uit je vaste planten te halen, raden we aan om ze in 2 stappen te snoeien:
- Na de bloeiperiode: snoei de bloemen zodra ze zijn uitgebloeid.
- Aan het begin van de winter: snoei de bladeren die na de bloei zijn uitgedroogd en knip de plant volledig terug tot net boven de grond.
Rozenstruiken snoeien: een geval apart
Rozenstruiken moeten twee keer per seizoen gesnoeid worden. Eerst in de herfst en vervolgens in het voorjaar. Bij het snoeien van deze planten zijn verschillende technieken mogelijk. Ons advies? Verwijder ongeveer tweederde van de lengte van de takken en behoud ongeveer 4 à 5 knoppen op de stevige takken, en 2 à 3 knoppen op de zwakkere takken. Trosrozen kan je korter terugsnoeien, tot op 15 à 20 centimeter van de grond. Traditioneel worden rozenstruiken op dezelfde manier gesnoeid in de herfst als in de lente. Toch raden we aan om ze in de herfst iets lichter te snoeien.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud van je tuin en het snoeien van je planten? SoSimply staat voor je klaar: reken op onze vakmannen voor al je tuin- en buitenklusjes. Ontdek hoe onze professionele tuinmannen en tuinaanleggers je kunnen helpen of contacteer ons voor een persoonlijke offerte.